1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Kako oksidativni stres utiče...

Kako oksidativni stres utiče na starenje?

23. фебруар 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Delimično odgovoran za starenje kože, oksidativni stres nastaje kada se slobodni radikali nagomilaju u telu. Objašnjenje ovog fenomena koji pogađa sve tipove kože.

Da li ste ikada čuli za oksidativni stres? Iza ove dve reči krije se jedan od fenomena koji ima najštetnije dejstvo na naše telo, u velikoj meri odgovoran za starenje kože i pojavu manifestacija starenja na licu.

Ali šta uzrokuje ovaj oksidativni stres i kako se možemo zaštititi od njegovih efekata? Zamolili smo Marie Avril (Mari Avril), šeficu naučne komunikacije i obuke za Novexpert, da nam pomogne da razumemo ovaj fenomen.

Oksidativni stres, neravnoteža u telu

„Da bismo razumeli oksidativni stres, potrebno je da se vratimo osnovnom funkcionisanju tela“, počinje Marie. „U srcu naših ćelija su mitohondrije, koje stvaraju energiju iz kiseonika u vazduhu i glukoze koju unosimo. Ali ovaj proces stvaranja energije takođe stvara ono što nazivamo slobodnim radikalima , koji su nestabilni molekuli jer im nedostaje elektron.“

Da pojednostavimo, naša stručnjakinja uzima primer lopte: „Zamislite svoje stabilne molekule kao par plesača. Dolazi slobodni radikal koji je sam i počinje da traži nekoga sa kim bi plesao. Onda će doći i ‘ukrasti’ elektron od drugog molekula, uzrokujući da postane nestabilan i započinje lančanu reakciju u kojoj će svaki nestabilni molekul pokušati da se stabilizuje krađom elektrona od svog suseda. Na sreću, telo je dobro napravljeno i sadrži antioksidante, bilo molekule koji dolaze  kao trio, što će reći sa dodatnim elektronom, i dati ga slobodnim radikalima da ih spreče da napadaju druge ćelije.“

Situacija je stoga paradoksalna: slobodni radikali su neizbežni i neophodni da pomognu telu da reaguje na određene viruse ili bakterije, ali takođe mogu da učine naše ćelije nefunkcionalnim ako ih prečesto napadaju. Dakle, govorimo o oksidativnom stresu kada su slobodnim radikalima u višku antioksidanata, što znači da se ne mogu neutralisati.

Kako oksidativni stres utiče na kožu

Ukoliko oksidativni stres utiče na ceo organizam, na nivou kože, slobodni radikali podstiču starenje kože delujući na više nivoa: „Smanjuju proizvodnju kolagena i elastina fibroblastima, što smanjuje elastičnost kože i podstiče pojavu bora; oksidiraju elastin i kolagen kože, što ih čini krutim i krhkim, nepogodnim za svoju funkciju; takođe oksidiraju lipide kože i tako menjaju hidrolipidni film koji, manje funkcionalan, omogućava prolaz određenim patogenima kroz i vodu da ispari, što kožu čini suvljom i reaktivnijom (= sklonom upali); učestvuju u prekomernoj proizvodnji melanina odgovornog za pojavu smeđih mrlja; konačno, kombinuju se sa određenim enzimima sposobnim da razgrađuju kolagen kože“, rezimira Marie Avril.

Ako su sve ove posledice pre svega estetske, naša stručnjakinja upozorava da ponovljeni napadi slobodnih radikala na ćelije (do 10.000 dnevno!) mogu imati ozbiljnije posledice nego da one budu nefunkcionalne. „Ako postoje previše napada i mutacija, postoji rizik da će genetski kod ćelija biti pogođen i da se one pretvore u ćelije raka . “

Može li oksidativni stres da se pogorša?

Među faktorima koji dovode do oksidativnog stresa je starost: sposobnost tela da proizvodi antioksidativne molekule prirodno se smanjuje tokom vremena. Slobodne radikale takođe proizvodi koža svaki put kada je napadnuta, što dovodi do upale.To je slučaj sa određenim kožnim bolestima kao što su akne, ali i sa određenim proizvodima ili pokretima, previše agresivnim, ili kada je temperatura preniska ili Veoma visok.

Moraju se uzeti u obzir spoljni faktori: prvo, zagađenje i duvan čije udisanje dovodi do stvaranja slobodnih radikala, ali i nezaštićeno izlaganje suncu, jer UVA zraci (koji prodiru duboko u kožu) takođe učestvuju u stvaranju slobodnih radikali.

Konačno, naša ploča može biti izvor oksidativnog stresa: „mitohondrijima su potrebni kiseonik i glukoza da bi generisali energiju. Ako je ishrana previše bogata glukozom, mitohondrije su preterano aktivirane, što stvara mnogo više slobodnih radikala nego u normalnoj situaciji, “, kaže Marie.

Kako ograničiti oksidativni stres?

U ovom trenutku u članku, možda ste šokirani, shvatajući da ništa ne može sprečiti proizvodnju slobodnih radikala i da je možda bolje da to prihvatite? Greška! Protiv oksidativnog stresa moguće je boriti se povećanjem zaliha antioksidanata u telu.

„Na nivou tela težićemo da preporučimo ishranu bogatu antioksidansima , kao što su šljive, kivi, acerola, kupus ili čak peršun“, navodi naša stručnjakinja.

„Ali morate znati da je koža poslednji organ koji ima koristi od onoga što jedete. Dakle, ako želite rezultate na koži, morate kombinovati antioksidativnu ishranu sa primenom antioksidativnih tretmana ili tretmana za jačanje kože. ”

Među najantioksidativnijim kozmetičkim aktivnim sastojcima je vitamin C , koji telo ne zna da sintetiše, ali i koenzim Q10 i polifenoli (koji se takođe nalaze u čaju, kafi, kakau i vinu). Vitamin E je interesantan jer je u stanju da spreči oksidaciju slobodnih radikala, dok selen (koji se unosi) povećava antioksidativne kapacitete organizma.

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: gorodenkoff/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate