1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Kako da tanka kosa...

Kako da tanka kosa postane gušća

18. јун 2023.

| Ranka Bulatović
Ako imate tanku kosu, to može da se popravi. Claire Bonnefon, stručnjak za brend L'Oréal Professionnel, navodi najefikasnije proizvode za povećanje gustine kose

Kako da tanka kosa postane gušća? Ako je vaša kosa oduvek bila tanka – to je do genetike.  Majka priroda vama nažalost nije bila naklonjena dok je delila kosu.  Neke žene se rađaju sa 150.000 vlasi dok druge nemaju više od 120.000. Neke imaju tanke dlake, a druge debele… Ne možete da promenite svoj tip kose, ali postoji mnogo načina na koje možete da svojoj kosi date osećaj gustoće i volumena. Šta možete da uradite.

Kako da tanka kosa postane gušća: Počnite od šampona

Potraga za volumenom i debljinom počinje izborom šampona. „Prvo što treba da uradite je da koristite specifične šampone i balzame za tanku kosu, koji će ojačati unutrašnju strukturu kose, doneti volumen, ali i omogućiti čestu upotrebu“, savetuje Claire Bonnefon, ekspert brenda L’Oréal Professionnel. Žene koje imaju tanku kosu imaju tendenciju da redovno dodiruju kosu kako bi povećali volumen (da li se prepoznajete?). Ova navika često na kraju zamasti kosu, ali je i oslabi, pa je stoga važno odabrati blagi šampon, koji nije preagresivan da biste ga mogli koristiti svaki dan. A pošto želite volumen i lepršavu kosu, zapamtite da je lakoća neophodna u svakoj fazi vaše rutine. Čuvajte se tretmana koji se ne smeju koristiti u vidu krema ili ulja koji lako otežavaju tanku kosu“, upozorava Clarie. I finoj kosi je potrebna hidratacija da bi bila jaka i da bi dobila gustoću, ali proizvod mora biti dobro odabran: umesto gustog ulja, odlučite se za lagani serum“, savetuje Clarie.

Kada sušite kosu, stari dobri trik „naopako“ ostaje veoma efikasan. U isto vreme dok je sušite, ne ustručavajte se da nežno češljate kosu da biste oslobodili koren. A da efekat ne bi pao kao sufle nakon nekoliko minuta, može vam pomoći nekoliko proizvoda. Posebno suvi šampon koji je, bez primarne upotrebe, veoma koristan za davanje teksture najravnijoj kosi. Stoga se može prskati po korenu i po dužini kako bi im se dalo držanje i volumen, ali pazite da ne preterujete, jer može na kraju zagušiti vlasište i isušiti ga.

Kako da tanka kosa postane gušća: Ako je vaša

kosa vremenom izgubila gustinu…

Uzroci. Tokom godina, kosa se može promeniti i izgubiti gustinu. Razlozi za ove promene mogu biti brojni: „ciklus rasta kose i proizvodnja keratina koji se prirodno usporavaju sa godinama, hormonske promene (menopauza) ili loše životne navike (stres, neuravnotežena ishrana, agresivni tretmana za kosu..) .)“, nabraja Claire Bonnefon. Šta možete da uradite. Pošto se vaša kosa menja, vaša rutina kose se takođe mora promeniti integracijom ciljane nege. „Da bismo se borili protiv gubitka gustine, potrebno je koristiti proizvode koji omogućavaju da se ponovo pokrene rast kose zahvaljujući buđenju matičnih ćelija prisutnih u folikulima dlake“, objašnjava stručnjak.

Ako vam se kosa proredi na vrhovima…

Može se desiti da primetite razliku u debljini između korena i vrhova. To najverovatnije znači da je kosa oštećena. Prirodno manje bogata keratinom, tanka kosa je često manje otporna i sklonija pucanju i razvijanju ispucalih vrhova. Imajući to u vidu, gusta kosa takođe može imati tanju i krhkiju dužinu: to može biti pitanje nedostatka hidratacije i ishrane, ali i previše agresivne rutine kose, kako sa mehaničke tačke gledišta (previše snažno češljanje), tako i sa hemijskog (ponovljeno bojenje) i termički (prečesto korišćennje pegle za kosu).

Ako vam je kosa veoma tanka na vrhovima, vreme je za šišanje. A nakon toga započnite novu rutinu.

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: Prostock-Studio/gettyimages.co.uk