1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Jutarnje pražnjenje creva i...

Jutarnje pražnjenje creva i mršavljenje: Koja je zapravo veza (i da li zaista postoji)?

22. март 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Verovatno ste već iskusili da se posle jutarnjeg odlaska u toalet osećate ne samo svežije, već i lakše, a možda čak i udobnije stanete u omiljene farmerke. Ali da li to znači da vam pražnjenje creva može pomoći da izgubite težinu?

Dobra vest je da je odgovor da, defekacija može uticati na gubitak težine, ali loša vest je da ne utiče značajno. Stoga, ne može koristiti kao metoda za mršavljenje – rekla je Valerie Agyeman (Valeri Agieman), dijetetičarka, za časopis Vomen Health.

Jutarnje pražnjenje creva i mršavljenje- Koliko može težiti naša stolica?

Težina fecesa može premašiti kilogram i po, i iako se to u početku može činiti mnogo, nije na odmet znati šta ga zapravo čini: vaš izmet se sastoji od otprilike 75 posto vode, ostatak je napravljen bakterija, sluzi, mrtvih krvnih zrnaca i ostataka hrane. Baš kao i sa bilo kojom osnovnom fiziološkom funkcijom (kao što je disanje ili konzumiranje hrane), mi takođe sagorevamo kalorije defekacijom, ali količina izgubljene težine nema nikakve veze sa gubitkom masti ili gubitkom kilograma.

Možda će vaga pokazati manje nakon velike nužde, ali tih nekoliko grama ili čak 1 kilogram će se ponovo vratiti tokom dana. Izbacivanje izmeta ne utiče mnogo na vašu težinu – čak i ako se osećate kao da ste izgubili najmanje 5 kilograma nakon korišćenja toaleta. Ovaj divan osećaj je više posledica ublažavanja nadimanja nego stvarnog gubitka težine.

Umesto povezivanja pražnjenja creva sa dijetom, prema Valery, možda bi bilo bolje da se fokusirate na izgled izmeta. Ovo može otkriti mnogo o vašem zdravlju, na primer, da li jedete dovoljno vlakana, pijete dovoljno vode ili imate neki skriveni problem.

Šta treba da znate o nadimanju?

Nadimanje je užasan, neprijatan, pun osećaj koji se javlja kada su vazduh ili gas zarobljeni u vašem digestivnom sistemu. Neki ljudi mogu osetiti ubodne bolove zbog nadimanja, a da ne pominjemo da naši stomaci mogu izgledati i veći. Ali ne brinite, nadimanje ne znači nužno da ste se ugojili. Izbacivanje izmeta može smanjiti nadimanje i pomoći vam da se udobnije uklopite u odeću, čineći da se osećate manje.

Dakle, ukratko, jutarnje pražnjenje creva zaista može uticati na vašu težinu, ali  neće ubrzati proces mršavljenja. Bez obzira na to, redovno pražnjenje creva je ključno za blagostanje.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Mintra Kwthijak/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate