1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Joga za oči: Oslobodite...

Joga za oči: Oslobodite se stresa na najlakši način

12. јул 2023.

| Snežana Vranić
Da li ste čuli za ovu fantastičnu tehniku?

Letnji odmori su najbolji deo leta, ali samo kada ste vi na odmoru. U momentima pre i posle odmora kad imate dodatnog posla zbog odsutnog kolege, stres se samo nagomilava. Ali ne očajavajte! Joga za oči je ovde da vam pomogne.

Joga za oči smiruje i opušta

Koya Webb (Koja Veb) je žena koja može sve: da sa ispruženim nogama u stranu sedi na podu, da u bilo kom trenutku napravi stoj na glavi, da pravi mostove i balansira na jednoj nozi. Ipak, prema rečima ove instruktorke joge (koja je omiljena mnogim poznatim holivudskim ličnostima), to nije pravi smisao i korist joge. Briga o sebi je važnija nego ikada, a prema Koyi, jedna od najboljih tehnika za to je joga za oči.

Joga za oči: Kako se radi?

Osnovni položaj joge za oči je vrlo jednostavan: Zatvorite oči i pomerajte očne jabučice u svim pravcima. Iako se veruje da ovaj oblik vežbanja može da poboljša različite probleme s očima i vid, to još nije naučno dokazano.  „Međutim, joga za oči rešava umor očiju i stres bez ikakvih neželjenih efekata, bez rizika“, istakao je Veb. „Prosečna osoba sedi ili ispred ekrana svog telefona ili računara ceo dan, nekoliko sati dnevno. To može dovesti do zamora očnih mišića i glavobolje od napetosti, što takođe može biti izvor anksioznosti“, rekla je instruktorka joge.

Da biste uspešno uradili ovu vežbu, zatvorite oči i nakon nekoliko dubokih udisaja kroz nos zamislite kako stres i napetost nestaju iz vaših očiju dok izdišete. Zatim pomerajte jabučice desno, gore, levo i dole dok su vam zatvorene oči, a potom se „vratite“ istom putanjom.

Na kraju, protrljajte dlanove dok se ne zagreju, a zatim ih stavite na zatvorene oči dok pomerate očne jabučice u svim pravcima. Polako otvorite oči i pustite da svetlost prođe pred vašim očima.

Instruktorka joge preporučuje da radite jogu za oči dva minuta svakih pola sata dok koristite računar.Veoma je važno da oči zatvorite veoma čvrsto, a zatim treptanjem otpustimo napetost u očnim mišićima.  „Ovo može pomoći i kod nadutosti očiju ako niste dobro spavali prethodne noći“, dodala je instruktorka joge.

Izvor vesti: www.marieclaire.hu

Izvor slike: AaronAmat/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate