1. Home
  2. /
  3. Beauty
  4. /
  5. Skriveni izvor stresa: Jeste...

Skriveni izvor stresa: Jeste li doručkovali jutros?

01. јун 2023.

| Ranka Bulatović
Sastav prvog obroka u toku dana može biti odlučujući za nivo anksioznosti koji raste do večeri... 

Svi smo pod stresom. A znate li koji su to skriveni izvori stresa? Prema nekoliko studija, hrana koju jedemo takođe može biti izvor stresa. Krenimo od doručka. Sastav prvog obroka u toku dana može biti odlučujući za nivo anksioznosti koji raste do večeri…  Ali kakav je zapravo značaj ovog obroka za naše emocionalno blagostanje? I što je još važnije, da li postoji određena hrana koja se uobičajeno jede za doručak a koja promoviše anksioznost?

Skriveni izvor stresa: Uticaj ishrane na nivo kortizola

Hrana i te kako utiče na naše raspoloženje. Prema L’Inserm-u, ljudsko telo proizvodi oko 95% serotonina, ili „hormona sreće“, u gastrointestinalnom traktu. „Dobre bakterije“ koje se nalaze u crevima značajno utiču na njegovu proizvodnju. Trebalo bi da ljudi koji imaju visok nivo „dobrih bakterija“ u crevima osećaju manje anksioznosti i stresa. L’Inserm takođe dodaje da određene namirnice imaju sposobnost da smanje nivoe kortizola, glavnog hormona odgovornog za stres. Dakle, ono što se nalazi u tanjiru može biti ključni element za borbu protiv anksioznosti.

Preskakanje doručka može pogoršati anksioznost

Navike u ishrani Francuza su bile predmet brojnih istraživanja. Prema glavnim rezultatima ovih studija, ima tu previše šećera… I doručak nije izuzetak. Sakriven u aromatizovanim jogurtima, muslijima ili čak smutijima, da li šećer ima veze sa stresom? Odgovor je složeniji nego što se čini. Alix Le Calvez, psihonutricionista, je skeptična. Sve je pre svega priča o ponašanju i ličnosti. Prema onome što može da primeti, „anksiozni ljudi često se ne hrane dobro zbog nedostatka vremena ili stresa“, objašnjava ona. Jer u stresnom okruženju, anksiozni ljudi posežu za hranom koja će podići nivo dopamina, odnosno poboljšati raspoloženje.

Prema ekspertu, na anksioznost ne utiču toliko namirnice koje ćete pojesti za doručak, već da li uopšte doručkujete. „Ono što je više zamorno i stresnije je preskakanje doručka. Poslednjih godina smo u velikoj meri potcenjivali naše nutritivne potrebe, jer se nameću razne dijete i mislimo da je bolje jesti manje. Doručak ne treba preskakti“, smatra Alix Le Calvez. Bitan je i za telo i za emocije.

Izvor spokoja, a ne skriveni izvor stresa

Doručak bi stoga trebalo da bude trenutak posvećen opuštanju, vreme koje ćete izdvojiti za sebe i brigu o svom telu. Kada jedete, „postoje energetska i hranljiva komponenta, ali i emocionalna komponenta“, kaže Alix Le Calvez. Sitost iaziva  osećaj zadovoljstva. Psihonutricionista ne smatra da u potpunosti treba izbaciti proste ugljene hidrate iz doručka, već da prvi obrok treba dobro izbalansirati prem potrebama same osobe.

Koji je idealan doručak?

Idealno bi bilo da se izbegava brza i prerađena hrana koja izaziva upale i podstiče stres. I da pravilno kombinujete namirnice. Prednost treba dati proteinima (mlečni proizvodi, jaja, humus), a umesto prostih šećera, jesti složene ugljene hidrate ( proizvodi od celog zrna, ovsena kaša). I pazite na kafu! „On može da održi visok nivo anksioznosti ako smo na anksioznom tlu, jer će nas to učiniti još napetijim, ali to nije slučaj kod svih“, upozorava Alix Le Calvez.

U slučaju da apetit ne dođe nakon buđenja, stručnjak ipak preporučuje da izbegavate preskakanje jutarnjeg obroka, posebno ako ste po prirodi napeti. To može dodatno pogoršati anksioznost.

 

 

Izvor vesti: https://www.marieclaire.fr

Izvor slike: monticelllo/gettyimages.co.uk