1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Hrana za sjajniji ten:...

Hrana za sjajniji ten: Evo koje su namirnice pravo blago za našu kožu!

12. март 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Ako želite zaista blistav ten, morate da vodite računa i o spoljašnjoj i o unutrašnjoj nezi! A u nastavku saznajte kako da s fantastičnom hranom poboljšate zdravlje i izgled kože.

Mnogo se priča o nezi lica, pravilnom čišćenju, pilingu, hidrataciji i zaštiti od sunca. Međutim, da bi koža bila zaista blistava i živa, moramo voditi računa i o unutrašnjoj nezi- ishrani, odnosno o adekvatnom snabdevanju našeg tela hranljivim materijama i vitaminima. U nastavku vam otkrivamo namirnice koje dijetetičari preporučuju kao prave sredstvo za ulepšavanje kože!

Hrana za sjajniji ten i zdraviju kožu

 

Krastavac

Jedan od temelja blistavosti je pravilna hidratacija, zbog čega je vredno jesti hranu bogatu vlagom i sa visokim sadržajem vode. Krastavac je savršena opcija, jer se sastoji od 95 posto vode. Ako ne pijete dovoljno vode, može biti posebno dobra ideja da grickate osvežavajući zmijski krastavac tokom dana.

Avokado

Avokado je sastojak mnogih proizvoda za negu kože i kose, a to nije ne slučajno. Ovo egzotično, popularno voće je prilično masno, a njegov visok sadržaj zdravih masnoća može pomoći u jačanju prirodnog zaštitnog sloja kože. Pored masti, sadrži i dosta vitamina A i C, koji podstiču čvrstoću tkiva. U maloj studiji uzorka otkriveno je da svakodnevna konzumacija avokada povećava elastičnost kože i pomaže u očuvanju mladalačkog izgleda kože lica!

Losos

O kom god aspektu zdravlja da govorite, losos je na skoro svakoj listi. Ovu ribu je posebno vredi jesti zbog visokog sadržaja omega-3 – ova korisna masna kiselina doprinosi ne samo našem zdravlju, već i našoj lepoti! Ako želimo da postignemo sličan efekat zatezanja kože i poboljšanja sjaja, orasi ili čia semenke takođe mogu biti dobra alternativa.

Bujon od kostiju

Naše bake su već znale da zlatna čorba od kostiju zaista čini kožu sjajnom – to možemo zahvaliti aminokiselinama i kolagenu koji se oslobađaju iz kostiju, kao i visokom sadržaju proteina u supi. Adekvatan unos proteina je neophodan za pravilno obnavljanje naše kože, a kolagen može ispoljiti svoj efekat protiv starenja kada se primenjuje unutra. Rezultat će biti svetla, zategnuta, mladalačka koža!

Jagode

Ovo slatko, crveno voće podržava lepotu naše kože svojim visokim sadržajem antioksidanata. Uzgred, ovo važi ne samo za jagode, već i za druge bobice, kao što su borovnice. Prema nekim istraživanjima, konzumiranje jagoda pomaže u smanjenju upale u našem telu i može smanjiti oštećenja UV zraka na koži – zaista je samo plus što su jagode neverovatno ukusne!

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: monstArrr_/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate