1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Hormoni i menopauza: 3...

Hormoni i menopauza: 3 stvari koje morate znati (a verovatno ne znate)!

01. март 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Hormoni su komplikovani. Oni utiču na sve, od naših menstrualnih perioda, takmičarskih poriva, preko fizičkih i mentalnih promena tokom trudnoće do naravno menopauze.  

Ali šta se zapravo dešava sa našim hormonim tokom menopauze? A koje su suštinske informacije koje treba znati?

„Tokom perimenopauze naši jajnici počinju da proizvode manje ženskih polnih hormona: estrogena i progesterona“, objašnjava doktorica menopauze, koautorka The Peri-menopause Solution i osnivačica Harper klinike, dr Shahzadi Harper  (Šhazadi Harper).

„Nivoi naših hormona počinju da fluktuiraju, ali nastavljaju da opadaju sve dok ne dođemo do menopauze kada jajnici prestanu da proizvode hormone i tada prestaje menstruacija.“

Nedostatak razumevanja kada su u pitanju perimenopauza i menopauza – i efekat koji naši hormoni mogu da imaju na naša tela – je široko rasprostranjen. Dr Harper želi da preseče konfuziju i učini menopauzu mnogo jednostavnijim i bolje shvaćenim procesom. Pokušali smo da saznamo šta zaista treba da znate o menopauzi i vašim hormonima. Evo njenog otvorenog saveta, bez besmislica, zasnovanog na dokazima…

Hormoni i menopauza

1. Hormoni mogu početi da se menjaju ranije nego što mislite

Iznenađenje, menopauza nije ograničena samo na starije žene sa sedom kosom. „Perimenopauza se često pogrešno shvata jer se menopauza koristi kao krovni termin za sve“, objašnjava dr Harper. „Jedina stvar za koju bih volela da svi razumeju jeste da hormoni mogu početi da se menjaju ranije nego što mislite.“

Menopauza počinje najčešće između 48. i 50. godine. Naravno, za svakog je potpuno drugačije – i dok je retko (samo 5%), neke žene mogu doživeti ranu menopauzu- pre 45. godine. „Ako vam menstruacije počnu da postaju neredovne pre 40. godine ili potpuno prestanu pre 45. godine, vredi otići kod lekara“, savetuje dr Harper.

„Često kažem da ako se ne osećate kao da ste svoje ili ako ste primetile promenu u menstruaciji – to može biti jednostavno jer vam je dužina ciklusa kraća, od 28-30 do 26 dana – onda bi to moglo biti početak perimenopauze“, kaže ona.

2. Ne postoji perimenopauza koja odgovara svima

„Ne postoji skup simptoma koji bi odgovarali svima. U pitanju je kombinacija simptoma.. A ako vam se krvni test vrati u normalu, možda mislite da ne možete biti u perimenopauzi. Ono što treba da znate je sledeće: ne radi se o brojevima; radi se o tome kako se osećate”.

Najčešći simptomi uzrokovani hormonima i smanjenjem estrogena su promene menstruacije, objašnjava ona. Ali simptomi perimenopauze nisu ograničeni samo na fizičke simptome kao što su naleti vrućine i noćno znojenje – vazomotorni simptomi. „Postoje i psihološki simptomi koji imaju manje svesti kao što su anksioznost, loše raspoloženje, osećaj preopterećenosti“, kaže ona. „Takođe je važno primetiti simptome poput suvoće vagine i kako pad estrogena može uticati na našu kožu i kosu.

Iako možete čuti da postoje 34 simptoma perimenopauze na koja treba obratiti pažnju, često ih ima mnogo više. „Izazov je spajanje tačaka ovih simptoma zajedno kako biste otkrili da se ne osećate samo umorno, ili ravnodušo. Svi su povezani.”

3. Moć je u vašim rukama

„Iako je perimenopauza prirodan proces, ne morate da trpite sve što vam to donosi“, kaže dr Harper.

Edukacijom i razumevanjem svojih simptoma možete lako prilagoditi način života kako biste preuzeli kontrolu nad svojim hormonima.

„Hranljiva ishrana i zdrav način života mogu pomoći u poboljšanju hormonskog zdravlja i ravnoteže“, kaže ona. „Redovno vežbanje može da utiče na vaše hormone poboljšavajući protok krvi i cirkulaciju u vašem mozgu, srcu i mišićima i pokreće oslobađanje srećnih neurotransmitera koji će pomoći da se smanji anksioznost i podiže raspoloženje. Dok se pobrinete da imate ishranu sa puno povrća (kao što je tamno zeleno povrće, uključujući brokoli i kelj), voće i omega 3 masne kiseline, pomoći će metabolizmu, upravljati apetitom, smanjiti nivo stresa i obezbediti energiju.

Najvažnija poruka? „Preuzmite kontrolu nad svojom perimenopauzom, ne dozvolite da ona preuzme kontrolu nad vama.“

Izvor vesti: marieclaire.co.uk

Izvor slike: yacobchuk/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate