1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Klimaks: Konačno je otkriven...

Klimaks: Konačno je otkriven uzrok i novi lek posle 80 godina

16. јануар 2023.

| Miljana Momirović
Ulazak u menopauzu ili klimaks često donosi i izazovne promene u organizmu.

Ulazak u menopauzu ili klimaks često donosi i izazovne promene u organizmu. U 80% slučajeva žene doživljavaju talasne vrućine, a neke moraju da se nose i sa više od sedam napada dnevno, živeći sa njima.

Klimaks simptomi: šta su valunzi?

Talasne vrućine ili valunzi mogu da traju od nekoliko sekundi do višeminutne epizode. Žene ih u proseku doživljavaju oko četiri godine, ali gotovo trećina žena u klimaksu ih ima čak i do 10 godina.

Otkriven je uzrok naleta toplote

Do nedavno stručnjaci nisu bili sigurni šta uzrokuje talasne vrućine. Bilo je poznato da ima veze sa nepravilnim radom hipotalamusa – zapravo hipofize (njegova žlezda) ali tačan uzrok je bio nepoznat.

Najnovija studija iz 2018. godine otkrila je neurone koji su odgovorni za simptome menopauze. Ovi neuroni regulišu telesnu temperaturu, a novi lek posebno deluje na funkcionisanje ovih neurona kada pokreću procese u mozgu koji izazivaju talasne vrućine.

Klimaks terapija: Kako protiv naleta toplote?

Još davne 1941. godine se pojavio prvi lek protiv talasnih vrućina. Zapravo, u pitanju je hormonska terapija na bazi estrogena koja bi trebala da ublaži simptome klimaksa. Za sada je uspevala da ih drži pod kontrolom ali uz ozbiljne nuspojave. Od tada se na tržištu nije našao nijedan novi lek ali mogao bi se uskoro pojaviti.

Novi lek protiv simptoma klimaksa

Kada nivo estrogena u organizmu padne, tremoregulacioni centar šalje signal da se je i temperatura pala i počinje da zagreva telo. Tada možemo da doživimo nalete velike toplote, čak i ako nam je zapravo hladno.

Tri klinike u Americi su već završile sa ispitivanjem novog leka na bazi aktivnog sastojka – fezolinetant. Rezultati su ohrabrujući jer zaista regulišu simptome menopauze.

Klimaks i talasne vrućine mogu da zakomplikuju život žena, zato je važno pružiti im efikasnu terapiju sa minimalnim neželjenim efektima. Nije preterivanje reći da bi to bio spas za svaku ženu tokom menopauze.

Izvor vesti: https://marieclaire.hu

Izvor slike: fizkes/iStock/Getty Images Plus via Getty Images