Stvorili su vam se bolni čvorići u predelu kičme, vrata i lopatica? To su triger tačke

05. октобар 2023.

| Suzana Jančič
Evo kako se uklanjaju

Bolni čvorići u vratu i lopaticama, koje mi najčešće nazivamo i kuglicama zapravo su triger tačke iliti snopovi mišićnih vlakana, koji pri konstantnoj napetosti i odsustvu mogućnosti samostalnog oslobađanja dovode do bola i njegovog širenja.

Bol može biti konstantan ili povremen, a posledica je mnogobrojnih disfunkcija, od nepravilnog držanja, sedenja, dizanja teškog tereta, zbog povrede ili mišićnog disbalansa.

Printscreenyoutube, bolni čvorići u vratu i lopaticama

Printscreenyoutube

U zavisnosti od toga kako su nastali i koje veličine su bolni čvorići na vratu i lopaticama, koje se mogu proširiti po čitavom kičmenom stubu , rukama i nogama, pa čak i glavi vilici, zubima, sinusima, uhu, grudima, da dovedu do trnjenja i vrtoglavice, pristupa se problematici i time se moraju baviti isključivo stručnjaci.

Erogene zone svakog horoskopskog znaka

Svima nam je navika da se kod kuće sami masiramo, da molimo ukućane da to čine umesto nas, što nikako nije dobro rešenje jer svaki pogrešan korak može dovesti do proširenja triger tački.

Karakteristično za triger tačke je da se pod pritiskom bol širi i zrači dalje.

Primer: Slepoočnu glavobolju može da  izazove prisustvo triger tačke koja se nalazi u mišiću koji se zove trapezius smešten sa zadnje strane vrata. Pritiskom na triger tačku u toj regiji, bol se širi prema vratu i slepoočnoj regiji.

U tretiranju i opuštanju  pomenutih bolnih mesta izuzetno povoljno deluju elektroterapija, laser, kinesiotaping, ali i manuelna terapija iliti masaža.

Bol u leđima i stres- kakva je veza?

Printscreenyoutube, bolni čvorići u vratu i lopaticama.jpg2

Printscreenyoutube

Četiri koraka je do oporavka:

1. Pritisak na triger tačku, pod tačno određenim uglom i određenim opterećenjem, uz lagano disanje i relaksaciju.

2. Istezanje mišića uz disanje do granice izdržljivosti

3. Primena toplote na bolan mišić, pomaže bržem opuštanju i relaksaciji mišića, većina ljudi već na ovom koraku oseti veliko rasterećenje i olakšanje,

4. Ponovljeno istezanje istog mišića uz tehnike disanja i relaksacije.

Da bi se došlo do potpunog uklanjanja bola potrebno je prvenstveno pronaći uzrok nastanka i prvo njega eliminisati.

Izvor slike: Unsplash

Nastavite da čitate