Osvežavajući i mekani kolač sa limunom, savršen letnji desert
Lagan i lak za pripremu
27. avgust 2023.
| Aleksandra DudvarskiPoreklo ove pite od jabuka ne može se precizno utvrditi, ali istraživači polaze od činjenice da je slično, mešano jelo od testa počelo da se peče u manastirima iz četrnaestog veka – iako se u to vreme uglavnom radilo sa lukom.
To je zapravo bila slana pita sa malo jabuke u njoj. Od tada, naravno, širom sveta su kreirali sopstvenu verziju recepta… Samo pomislite na američku pitu od jabuka ili francuski obrnuti kolač od jabuka, a postoji engleski kolač od mrvljenih jabuka, kada se jabuka izlivena na prhko testo posipa sa malo šećera i putera izmrvljenog brašna, koje se rustikalno stavlja na vrh. I ova verzija je izašla iz nedeljnih kuhinja domaćica, a ne iz frižidera poslastičarnica, jer je reč o jednostavnom, domaćem receptu. Ovoga puta italijanska torta di mele se pravi isključivo od biljnih sastojaka.
Sastojci:
(za okrugli kalup za torte prečnika 21 cm)
20 dkg belog brašna
10 dkg ovsenog brašna (može samo od običnog brašna, ali će ovako kolačići biti malo zdraviji)
7,5 dkg šećera
1 kašičica praška za pecivo
2 kašike kokosovog ulja
Isceđeni sok i rendanu koru od 3 mandarine pomešati sa 1 dcl biljnog mleka
1 srednja jabuka isečena na kockice za testo i još 1 srednja jabuka narezana na kriške kao ukras
Priprema:
1. Prosejte brašno i ovsene pahuljice, umešajte šećer i prašak za pecivo.
2. Iscedite sam mandarine i pomešajte njihov sok sa biljnim mlekom.
3. Rastopite kokosovo ulje.
4. Pomešajte smesu brašna, mleka sa sokom mandarina i mast, pa masu sipajte u podmazan pleh posut prezlama. Prvo sam po vrhu pospite kockice jabuke, a zatim ukrasilte vrh kriškama.
5. Pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni oko 40 minuta pa ostavite da se ohladi u kalupu. Njegova tekstura se mnogo menja kako se hladi. Ako se seče dok je još toplo, sredina može ostati lepljiva.
Aleksandra Dudvarski, s bogatim iskustvom koje obuhvata više decenija rada u novinarstvu, istaknula se kao ključna figura u Color Media International kompaniji. Kroz svoju impresivnu karijeru, Aleksandra je doprinosila širokom spektru publikacija, uključujući prestižne titule kao što su Marie Claire, Bravo, i Lepota&Zdravlje, pokazujući izuzetnu svestranost i stručnost u različitim žanrovima i temama. Kao urednik Marie Claire, ona je uspela da ovom magazinu udahne jedinstveni glas i perspektivu, čime je privukla široku čitateljsku publiku zainteresovanu za modu, kulturu i društvene teme.
Izvor vesti: marieclaire.hu
Izvor slike: margouillatphotos/iStock/Getty Images Plus via Getty Images
Lagan i lak za pripremu
Svet vina prepun je tajni
Ili bar prvu nagradu po ukusu norveškog plivača...