Na vaskršnje jutro, uskršnja šunka ne može izostati sa trpeze. Međutim, nisu samo domaćice početnice te koje imaju problema sa kuvanjem šunke. Ali, našom metodom, šunka će uvek biti sočna i topiće se u ustima.
Kuvanje šunke u osnovi nije komplikovano ako ste svesni nekoliko osnovnih stvari.
Poenta je da znate kakvu šunku da kuvate i da se ne plašite šporeta!
Uskršnja nedelja nije prava bez svežeg, slanog hleba, kuvanih jaja , rena, rotkvica i uskršnje šunke. Kuvanje šunke u osnovi nije komplikovano ako ste svesni nekoliko osnovnih stvari. Otkrivamo vam najvažnije stvari koje treba znati o kuvanju uskršnje šunke! Pored toga, uključujemo i recept za sočnu uskršnju šunku koja se topi u ustima.
Sočna uskršnja šunka
Nisu sve šunke iste, pa je veoma važno da znamo šta smo kupili za uskršnji doručak. Uglavnom, u prodavnicama možemo naći tri vrste. Ovo su najčešće uskršnje šunke:
Kuvana šunka: ovu tamnoružičastu šunku više nije potrebno kuvati posebno, već se prodaje spremna za jelo. Postoji vrsta koja je samo prethodno kuvana i zahteva neku termičku obradu, ali kod ove vrste moramo biti veoma oprezni da je ne prekuvamo, jer će krajnji rezultat biti previše suv.
Kuvana, dimljena šunka: ova vrsta se ponaša slično kao i obična prethodno kuvana šunka, jedina razlika je u tome što je meso dimljeno. Ako ga prekuvate, može da izgubi i ukus dima.
Sveža šunka: kao što ime govori, ova šunka mora da se kuva pre nego što se stavi na uskršnji sto. Ovo je tradicionalna praznična šunka.
Planirajte sa 150 grama šunke po osobi
Veliko je pitanje koliko je potrebno uskršnje šunke, koliko će biti dovoljno za celu porodicu. Možemo izračunati otprilike 150 grama po osobi, ili oko 110 grama ako kupimo šunku bez kostiju. Na sreću, ne moramo da brinemo čak i ako smo uskršnji pršut preveliki. Posle praznika možemo ga koristiti uz recepte za druga jela.
Uskršnja šunka se brže sprema u šporetu
Sporo zagrevanje na niskoj temperaturi mnogo nežnije zagreva šunku, pa će krajnji rezultat biti mnogo mrvljiviji, a ne moramo da brinemo ni o isušivanju. Ovim metodom šunka je gotova za 5-6 sati. Jedina mana je što ne možemo staviti preveliku šunku u šporet koji se najčešće koristi.
Sočna uskršnja šunka- recept
Kao što smo obećali, pokazujemo vam i recept za šunku , uz koju ćemo garantovano staviti savršeno jelo na prazničnu trpezu.
Sirovu šunku potopite u vodu preko noći ili tokom 24h, u zavisnosti od toga koliko je slana. Možete tokom tog vremena nekoliko puta promeniti vodu. Kao rezultat toga, šunka gubi svoju slanost i postaje mekša.
Šunku kuvajte u čistoj, hladnoj vodi, na laganoj vatri poklopljeno. Vodu sipajte u količini dovoljnoj da pokrije komad mesa.
Vodu za kuvanje možete začiniti kako želite: možete dodati crveni luk, beli luk, ceo crni biber, lovorov list… Gurmani mogu učiniti šunku ukusnijom sa cimetom i zvezdastim anisom. Glavna stvar je da ne stavljate so u vodu za kuvanje uskršnje šunke!
U slučaju šunke od 1,5 kg, ostavite 2-2,5 sata da se šunka kuva.
Kada je gotova, skinite je sa vatre i ostavite da se ohladi u sopstvenom soku.
Aleksandra Dudvarski, s bogatim iskustvom koje obuhvata više decenija rada u novinarstvu, istaknula se kao ključna figura u Color Media International kompaniji. Kroz svoju impresivnu karijeru, Aleksandra je doprinosila širokom spektru publikacija, uključujući prestižne titule kao što su Marie Claire, Bravo, i Lepota&Zdravlje, pokazujući izuzetnu svestranost i stručnost u različitim žanrovima i temama. Kao urednik Marie Claire, ona je uspela da ovom magazinu udahne jedinstveni glas i perspektivu, čime je privukla široku čitateljsku publiku zainteresovanu za modu, kulturu i društvene teme.
Još jedna faza u evoluciji poslastica od šargarepe su slatke kuglice. Što je dobro jer su bez glutena, ne sadrže dodatni šećer, pune su zdravih masnih kiselina, antiinflamatornih začina i ne treba ih čak ni peći.