1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Meksička enčilada sa piletinom...

Meksička enčilada sa piletinom u začinjenom sosu

23. februar 2023.

| Snežana Vranić
Uz ovaj jednostavan recept uživaćete u meksičkoj kuhinji u toplini svog doma

Enčilada je jedno od najtipičnijih meksičkih jela. Jednom kada ih probate, sigurno ćete poželeti često da je pravite. Meksička enčilada sa piletinom je posebna preukusna vrsta ovog jela.

Meksička enčilada sa piletinom u začinjenom sosu

Enčilada se sastoji od punjenih kukuruznih tortilja prelivenih bogatim sosom. Ona se može puniti raznovrsnim svežim sastojcima, uključujući meso, sireve, pasulj, krompir, povrće ili kombinaciju svega navedenog.  Ukratko, za ovaj recept je potrebno napuniti enčiladu iseckanom piletinom pavlakom i sirom. Potom je preliti pikantnim paradajz sosom i obilno je zasuti sirom. Vreme pripreme je oko 30 minuta.

Zbog jednostavnosti, u ovom receptu su korišćene tortilje kupljene u prodavnici. Naravno ako želite, vi možete napraviti i domaće tortilje. Recept je brz, praktičan i hrana će vas sigurno zasititi.

 

Meksička enčilada sa piletinom: Sastojci

 


Pikantni paradajz sos:

  • 1 crveni luk
  • 4-5 čenova belog luka
  • mešavina začina
  • so
  • biber
  • 1 šolja paradjz soka

Ostali sastojci:

  • Piletina po potrebi (za 6 tortilja 900g)
  • Ovčiji sir po ukusu (za 6 tortilja 300g)
  • 1 ljuta paprika
  • Mocarela po ukusu
  • Pakovanje tortilja (6 komada)
  • 2-3 kašike pavlake
  • Šaka rendanog sira
  • Korijander

 

Recept

  1. U blender stavite iseckani crveni luk, 4-5 čenova belog luka, mešavinu začina, so i biber.
  2. Sipajte paradajz sos, malo vode i imiksajte dok smesa ne postane glatka.
  3. Iseckajte prženu piletinu na komade veličine zalogaja.
  4. Narendajte ovčiji sir.
  5. Iseckajte ljutu papriku i mocarelu na kockice.
  6. Sipajte 1/4 pripremljenog paradajz sosa u šarpu sa visokim zidovima otpornim na toplotu.
  7. Svaku tortilju namažite sa 1-2 kašike sosa.
  8. Poslažite tortilje proprocionalno.
  9. Komade pržene piletine stavite na jednu ivicu tortilje. Uradite to sa svim tortiljama.
  10.  Po ukusu možete dodati 2-3 kašike pavlake, šaku rendanog sira, kolutove ljute paprike i korijander.
  11. Čvrsto urolajte tortilje kao palačinke i stavite u paradjz sos, jednu pored druge.
  12. Prelijte preostali paradajz sos na vrh i razmažite kašikom.
  13. Na vrh pospite izrendanu mocarelu i obilno pospite ovčijim sirom.
  14. Pecite u zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni 25-30 minuta dok se sir ne istopi i postane hrskav.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Naomi (@naomi_foodie)


Vaša meksička enčilada sa piletinom je gotova i spremna da uživate u njoj. Služi se topla sa pavlakom ili čili sosom. Prijatno!

Izvor vesti: www.marieclaire.hu

Izvor slike: thesomegirl/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate