1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Domaći somun punjen sirom

Domaći somun punjen sirom

01. mart 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Indijski somun, ili naan, je brzo za pripremu, ali neverovatno ukusno jelo, koje je napravljeno u rajskoj verziji punjenoj sirom u receptu ispod!

Svaka nacija ima svoje somunove , koji su u osnovi prilično slični jedni drugima – sledeći recept u osnovi počinje od indijskog naana, ali u njemu nema egzotičnih sastojaka ili komplikovane pripreme.

Za testo je potrebno malo dizanja, o tome svakako vodimo računa: vredi truda, učiniće našu pitu zaista mekom i sočnom. Posebnost sledećeg recepta je u tome što sadrži dosta gauda sira koji se topi u rastezljiv karakter, a zatim ga, sveže pečenog, pokapamo sa malo meda, tako da je krajnji rezultat slano-slatkast i uzbudljiv. Domaće pecivo je mnogo bolja ideja od bilo kog peciva iz prodavnice, pa hajde da ga svakako probamo – čak i ako obično ne pečemo testo.

Domaći somun sa sirom- recept

Može biti i savršen izbor kao prilog za goste ili kao prilog sočnijim jelima!

Sastojci:

1 šolja toplog mleka
2 kašike meda
2,5 kašičice suvog kvasca
200 grama masnog grčkog jogurta
500 grama finog brašna
1,5 kašičice praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica soli
600 grama rendanog gauda sira (ili druge vrste po želji)
5 kašika semenki susama (opciono)
malo otopljenog putera za pečenje
med za posluživanje

Priprema:


  1. Pomešajte kvasac sa toplim mlekom, dodajte 2 kašike meda. Ostavite da odstoji 5 minuta da kvasac naraste!
  2. Pomešajte jogurt, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so u velikoj posudi. Dodajte i mešavinu mleka i kvasca. Mesite testo mašinom za gnječenje ili rukom, pa poklopite i ostavite da naraste na toplom mestu dok se za oko 1-2 sata ne udvostruči!
  3. Pomešajte rendani gauda sir sa susamom u maloj činiji.
  4. Od testa oblikujte 8 loptica od testa iste veličine. Poravnajte ih u obliku pite na lagano pobrašnjenoj površini, a zatim na njih stavite sir! Preklopite testo preko sira, pa ga ponovo pažljivo razvucite u obliku pite.
  5. Zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri. Premažite obe strane somuna sa malo otopljenog putera, a zatim stavite naan u vrući tiganj i odmah pokrijte tiganj poklopcem! Pecite jedan minut, pa okrenite i pecite još 1/2 do 1 minut, dok se na površini testa ne pojave braonkaste mrlje!
  6. Naan možete da zagrejete u rerni na niskoj temperaturi ako ne želite da ga servirate odmah – ako želite da ga poslužite, prelijte ga sa malo meda, pospite krupnom morskom solju i još malo susama ako želite!

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Saminaleo/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate