1. Home
  2. /
  3. Fashion
  4. /
  5. Kako izabrati naočare za...

Kako izabrati naočare za sunce prema obliku lica?

22. март 2024.

| Miljana Momirović
Ultimativni vodič na jednom mestu.

Moderne mačkaste naočare za sunce nisu za svakoga, a okrugli okviri još manje. Pokazaćemo vam kakve tačno sunčane naočare da potražite.

Postoji šest oblika lica koji se međusobno razlikuju. Iz toga sledi logična činjenica da neće svaki okvir naočara odgovarati svima. Ipak, činjenica je da pogrešan model može pogrešno istaći crte lica, dok prave naočare za sunce čine izgled privlačnijim. U nastvaku pogledajte koji model je savršen za vas prema obliku lica.

Naočare za sunce prema obliku lica

Okruglo lice

Ovakav tip lica se izdvaja širokim čelom, nenaglašenom bradom i punim obrazima. Naočare bez zaobljenih elemenata pomoći će da se postigne „ugaoni“ efekat: pravougaoni okviri ili legendarni wayfareri su pogodni. Istovremeno, važno je da naočare nisu kvadratne – trebalo bi da budu mnogo uže u širini nego u dužini. XXL okviri za naočare takođe nisu opcija: pokriće veći deo lica i stvoriti nepravilnu geometriju.

Odgovaraju: pravougaoni i trapeziodni, mačkaste, pilotske, wayfarer naočare.

Ne odgovaraju: okrugli i XXL okviri.

Četvrtasto lice

Ukoliko imate četvrtasto lice, potražite naočare za sunce koje će vizuelno omekšati oštre jagodice, snažno istaknutu vilicu i široko čelo. Takve opcije uključuju okrugle i ovalne okvire, kao i mačkaste sunčane naočare. Takvi okviri će vizuelno zaokružiti lice. Ne ustručavajte se da izaberete najneobičnije od njih, kao što su pentagoni ili sa detaljima koji idu izvan konture rama. Sva geometrija će samo igrati u vašu korist.

Odgovaraju: mačkasti, okrugli, ovalni okviri.

Ne odgovaraju: kvadratne i pravougaone naočare za sunce.

Kako izabrati naočare za sunce za ovalno lice?

Imate mnogo sreće. Ovaj oblik lica se izdvaja ravnotežom oblika i proporcija. Skoro svaki okvir naočara za sunce je pogodan za takvo lice, ali ćete prilikom odabira morati da obratite pažnju na širinu rama. XXL okviri nisu najbolja opcija. Zaobljene naočare će dodati ženstvenost, ugaoni modeli će dodati mekoću.

Odgovaraju: mačkasti, okrugli, kvadratni, avijatičarke i wayfarer okviri.

Ne odgovaraju: XXL naočare za sunce.

Lice u obliku srca

Glavne odlike takvog lica su široko istaknuto čelo, visoke jagodice i oštra brada. Vaš zadatak je da izbalansirate blagu dispropoionalnost tako što ćete odmeriti „dno“ lica i ukloniti akcente sa „vrha“. Najprikladniji oblik naočara za takvo lice su avijatičarke. Pogodne su i wayfarer, koji će na sličan način naglasiti lice, ali istovremeno blago omekšati i izbalansirati oblik.

Odgovaraju: okrugle i ovalne naočare, mačkasti okviri i avijatičarke.

Ne odgovaraju: kvadratni i pravougaoni.

Kako izabrati naočare za sunce za trouglasto lice?

Ovaj oblik lica (koji se naziva i kruška) karakteriše oštra istaknuta vilica i malo prošireno čelo. Generalno, veoma je privlačno, samo malo ljudi zna da ga istakne. Glavno pravilo prilikom odabira naočara za trouglasto lice je davanje preferencije modelima sa lakšim „dnom“, odnosno onima koji će biti „aktivniji“ na vrhu. Naočare za sunce sa izduženim uglovima, kao što su mačkasti okviri, definitivno su pogodne. Pokušajte da eksperimentišete sa XXL okvirima, ali samo okruglim oblicima – previše geometrijski i sa oštri uglovi neće pristajati.

Odgovaraju: mačkaste, pilotske, XXL naočare za sunce.

Ne odgovaraju: kvadratni okviri.

Lice u obliku dijamanta

Ovaj oblik lica se često poredi sa dijamantom. Izdvaja se činjenicom da se najširi deo nalazi duž linije jagodice, čelo je prilično masivno, a brada oštra i uska. U ovom slučaju, glavni zadatak je postizanje proporcionalnosti dna i vrha lica uz pomoć naočara. Odaberite naočare koje izglade jagodice i dodajte „težinu“ donjem delu lica, kao što su pilotske ili wayfarer naočare za sunce. XXL naočare za sunce će takođe biti prikladne ako ih pravilno odaberete. Takvi modeli bi trebalo da prodru izvan ovalne linije za ne više od par centimetara, a u obliku ih treba izdužiti, a ne zaokružiti.

Odgovaraju: avijatičarke, wayfarer, XXL okviri.

Ne odgovaraju: okrugle naočare za sunce.

Izvor slike: ©Launchmetrics/spotlight

Nastavite da čitate