Dior za leto 2023: Ready to Wear kolekcija kao oda ženskoj moći

16. мај 2023.

| Hana Dunđerov
Neobična kolekcija u čast Katarine Mediči oduševljava kritičare

Ready-to-Wear kolekcija za leto 2023. je dizajnirana tako da pokaže punu snagu kreativne mašte Maria Grazia Chiuri. Ova dizajnerka rešila je da oda poštu Katarini Mediči, kraljici koja je oličenje ženske moći i političke inteligencije. Kraljica Katarina je na francuski dvor uvela inovativnu modu, kao što su korseti, štikle, platforme i burano čipku. Upravo ovi momenti su inspiracija kuće Dior za leto 2023.

Dior za leto 2023: spoj prošlosti i sadašnjosti

U ovoj kolekciji čuvenog Diora, dizajnerke su koristile i motive iz prošlosti i iz sadašnjosti. Sa ogromnim fokusom na važnost žena, njihove snage i njihovog urođenog znanja za istraživanje magijskih polja i povezivanje sa prirodom, moć mode je tako predstavljena u moći žena.

Gledajući dalje od uobičajene percepcije, znanja i iskustva, moć mode je oruđe svesti koje privlači pažnju spoljašnjeg sveta, pošto je odeća sa ondašnjeg kraljevskog dvora izmenjena sa ažuriranim elementima kako bi bila prikladnija za naše vreme. Pariz je oduvek bio izvor inspiracije usko povezan sa identitetom kuće Dior, a u ovoj kolekciji, očaravajući grad je još jednom redefinisan tako da su mnogi aspekti Pariza i njegove istorije lepo prikazani.

Mapa tadašnjeg Pariza, koja se često pojavljuje kao dezen u ovoj kolekciji,  ističe se kao pozadina za zamišljanje onoga što je opipljivo i nematerijalno u oblastima mode i šire, i predstavlja način da se prikaže grad i izrazi kulturna složenost epohe, kompleksnost u kojoj žene slave snagu.

U ovoj kolekciji konfekcije, kultni dizajn korzeta je modernizovan geometrijskim oblikom koji preuveličava oblik gornjeg dela tela, dok dizajni koji podsećaju na maksi suknje sa dvora Katarine de Mediči još jednom ističu da je moda umetnost.Takođe, kontrast u veličinama daje savršen balans između velikih delova i ravnih krojeva u jednom autfitu, tako da se komadi ističu u stilu koji prevazilazi godišnja doba i oličava pravu suštinu elegancije.

Šta je sve spremio Dior za leto 2023?

Kolekcija obuhvata prepoznatljive kapute od rafije inspirisane tradicijom predaka i ukrašene cvetnim i ptičjim motivima koji su predivno rekreirani. A između klasičnih crno-belih gradacija, na svetlim tkaninama ističu se nežni printovi pastelnih boja ljubičaste, plave i narandžaste, koji odražavaju savremeni i mladalački stil.

Sa nizom različitih komada u rasponu od kratkih i maksi haljina, suknji do odgovarajućih košulja, šortseva i širokihsuknji, dugih kaputa i farmerki, savremeni stil se lepo stapa sa umetničkom elegancijom koja je ukorenjena u kući.

Kolekcija oličava majstorstvo umetničkog dela postignuto zahvaljujući umetničkoj viziji, izuzetnom znanju i ogromnom umeću Kuće Dior.

Izvor vesti: marieclairearabia.com

Izvor slike: Pascal la Segretain/ Staff, Kristy Sparow/Stringer/GettyImagesEntertainment