1. Home
  2. /
  3. Fashion
  4. /
  5. Nedelja mode u Parizu:...

Nedelja mode u Parizu: Glamurozni minimalizam, snažne poruke i sve zvezde

28. септембар 2023.

| Snežana Ilić
Prve dane modne smotre obeležile su revije dve prestižne kuće

Posle Njujorka, Londona i Milana, modni karavan nastavljen je u Gradu svetlosti, gde se, tradicionalno, i završava. Na glamuroznom finalu u Parizu, poslednjoj stanici u sezoni nedelja mode, okupili su se svi koji nešto znače u toj industriji, ali i u svetu šou-biznisa.

Prestiž, glamur i prodaja: Čemu zaista služi Nedelja mode?

Tako su prve redove ponovo zauzele filmske i muzičke zvezde, trendesterke, influenserke, slobodni analitičari i dežurni kritičari, a na pistama se, pored kolekcija za naredno proleće i leto, smenjuju stari i novi (super)modeli.

Nedelja mode u Parizu

Photo by Francois Durand/Getty Images

Fashion week na Seni otvorili su mladi kreatori i jedna renomirana kuća – Pierre Cardin. Bila je to tek druga revija čuvenog brenda otkako je 2020. preminuo osnivač Pjer Karden. Sutradan su se predstavila još dva kolosa francuske mode, Dior i Yves Saint Laurent, u čijim su novim modelima uživale holivudske dive i ambasadorke brenda.

Nedelja mode u Parizu

PPhoto by Pascal Le Segretain/Getty Images

Prva dama Diora, kreativna direktorka Marija Gracija Kjuri, i kroz ovu kolekciju je provukla izvesnu dozu feminizma, uz snažne antiseksističke poruke i digitalnu instalaciju.

Dok su se na dugačkom LCD ekranu koji je prekrivao sve uglove prostora smenjivali radovi italijanske umetnice Elene Belantoni, pistom su šetali relativno jednostavni komadi sa akcentom na udobnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dior Official (@dior)

Linija tela ovog puta je u drugom planu, kreacije su nešto šire i ne moraju strogo da prate siluetu. Mali iskorak od diorovske klasike.

Street style trendovi sa milanske Nedelje mode koji nas čekaju ove jeseni

Među publikom smo primetili mnogo poznatih lica, neka su i zaštitna, na primer Šarliz Teron, Robert Patinson, Anja Tejlor-Džoj, Dženifer Lorens. Svratila je i slavna ruska manekenka Natalija Vodjanova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Charlize Theron (@charlizeafrica)

Spektakl je priredio i Saint Laurent. Šou su bez daha pratili alfa i omega Voga Ana Vintur, Demi Mur, Kejt Mos, Dajan Kruger, Karla Bruni, Ostin Batler, Džeri Hol, Šalom Harlou, Zoi Kravic, Hejli Biber… Nova kolekcija, ukratko – bez mnogo detalja, čisto i jednostavno.

Iv Sen Loran je deo života proveo u Africi, pa je ovaj mini safari pored Ajfelove kule na neki način bio i mali omaž velikom majstoru. Umetnički direktor kuće Entoni Vakarelo insistirao je na minimalizmu, ali na luksuzan i sofisticiran način, kako smo već navikli kada je YSL u pitanju.

Izvor slike: Francois Durand/Getty Images