1. Home
  2. /
  3. Fashion
  4. /
  5. Beretka je (uvek) u...

Beretka je (uvek) u modi, Francuskinje znaju zašto

28. децембар 2023.

| Snežana Ilić
Kapa za koju ne postoje granice, vremenske odrednice i razlike u polovima

Moda je relativna, kao i vreme, u sezoni ume da se smeni i po nekoliko trendova, ali postoje neke stvari koje se provlače kroz svaku godinu, deceniju, ili u ovom slučaju vek.

Vezuje se za Francusku i tamošnji stil života, a delimično i za istoriju. Možda ste već i pogodili da je u pitanju – beretka. Kapa za koju ne postoje granice, vremenske odrednice ili razlike u polovima

Ovaj uniseks asesoar obožavali su umetnici, boemi, generali i revolucionari, nosili su je slikari, pesnici, modne ikone, filmske i muzičke zvezde.

5 zimskih autfita za dame sa stilom

Bila je zaštitni znak Če Gevare, šansonjerke Edit Pjaf, holivudskih diva Odri Hepbern i Marlen Ditrih, maestra Pikasa

Marlen Ditrih

Photo by George Stroud/Express/Hulton Archive/Getty Images

Rembranta sa beretkom videli smo još u 17. veku na autoportretu, a to je bilo mnogo pre Francuske revolucije kada je doživela opštenarodni bum. Kasnije je ušla u Pokret otpora, kao i u specijalne jedinice, koje je i danas nose.

Simbol pariskog šika, beretka je ušetala i među mlađe generacije zahvaljujući seriji Emili u Parizu i crvenom modelu koji je obožavala glavna junakinja.

Često ćete je videti i na modnim pistama, a objašnjenje je vrlo jednostavno – nikad ne izlazi iz mode. Kultni komad, baš kao farmerke, mala crna haljina ili bela košulja.

Ipak, neminovnu asocijaciju na Pariz treba znati nositi. Ne možete tek tako da stavite beretku na glavu i izađete na ulicu, to ne mogu čak ni Francuskinje koje su rođene s njom.

Madona beretka

Photo by Bruno Bebert-Pool/Getty Images

Beretka podrazumeva sofisticirani stil, istančani ukus i poštovanje klasike. Najbolje se slaže sa sakoima od tvida i kariranim blejzerima, ali i sa elegantnim kaputima, odelima, retro mantilima, ženstvenim haljinama.

Ana Ivanović pokazala kako se nosi kaput sezone

Može da se nosi na više načina. preporuka je da je malo nakrivite sa strane, ali može da ide i preko čela, čak da obuhvati celu glavu. Ako želite autentičnu kapu, potražite onu izrađenu od filca, mada se danas prave i od ostalih materijala.

Boja je vaš izbor, kao i kombinacija s kojom ćete je uklopiti. Možete da je ukrasite i nekim brošićem. U svakom slučaju, ostavićete i pečat i utisak.

Izvor slike: Ernesto Ruscio/Getty Images