Pravilno istezanje leđa: Vežbe koje vam mogu pomoći

11. maja 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Najjednostavniji položaji za izbegavanje strašnog bola u ovom delu tela.

Loše držanje je jedan od glavnih uzroka bolova u leđima i povreda  Stojite mnogo sati sa potpuno ispravljenim stopalima, sedite ispred računara, sa slabo oslonjenim leđima, savijajtese da biste podigli stvari bez savijanja kolena…

Svi ovi položaji su štetni za mišiće leđa i mogu izazvati hronične bolove, kao i glavobolju.

Veliki deo povreda leđa počinje neusvajanjem dobrog položaja u svakodnevnim navikama.

Veoma je važno da se istegnete ne samo da biste izbegli povrede već i da biste se pripremili za vežbanje. Istezanje leđa je neophodno kada provodimo dosta vremena u istom položaju, jer time izbegavamo da nagli pokret ima negativne posledice.

Pravilno istezanje leđa

Ove četiri vežbe koje predlažemo su osnovna i jednostavna istezanja koja se mogu izvoditi kod kuće i, bez sumnje, pomažu u oslobađanju napetosti i održavanju zdravlja mišića (pored izbegavanja bolova u leđima, vratu, nogama…), ovo su preporuke Pedra Himenesa, ličnog trenera španskog lanca „Blua de Sanitas“.

Istezanje leđa i vrata

Za izvođenje ove vežbe potrebno je da stojite ili sedite uspravnih leđa, sa pogledom napred. Ruku položite iza glave, između lopatica. Drugom rukom uhvatite lakat. Dok lagano vučete ruku ka dole, vrat istežite u suprotnu stranu. Ponovite sa drugom rukom.

Istezanje leđa i gluteusa

Lezite na ravnu podlogu na leđa. Savijte noge u kolenima. Neka razmak bude u širini kukova, a stopala postavite celom dužinom na podlogu. Uzdignite prednji deo tela i pokušajte da dodirnete stopalo šakom. Zatim ponovite drugom rukom. Ponovite vežbu 10 puta.

Istezanje leđa i kvadicepsa

Stanite razdvojenih nogu u širini kukova. Savijte jednu nogu iza sebe i uhvatite se istom rukom za skočni zglob. Dok istežete skadricepse, drugu ruku podignite iznad glave kako biste istegli leđa. Ostanite u ovom položaju što duže. Ponovite sa drugom nogom.

 

Izvor vesti: marieclaire.perfil.com

Izvor slike: LittleBee80/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate