Gua sha za telo- alat za izbacivanje toksina iz tela i za zaglađivanje kože

01. aprila 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Hvaljen zbog svoje sposobnosti da zagladi kožu i eliminiše toksine na licu, gua sha je takođe odlično sredstvo za telo. Ključevi za dobro korišćenje i optimizaciju njegovih efekata su u nastavku!

Roler od žada, valjak sa mikroiglicama … Poslednjih godina kozmetički alati za lice su nastavili da se umnožavaju. Među njima: gua sha. Proizveden iz tradicionalne kineske medicine, takođe je veoma efikasan u izglađivanju kože, osvetljavanju tena ili eliminisanju toksina. Prvobitno, gua sha je korišćena samo za drenažu i opuštanje lica, ali malo po malo, videli smo razvoj novih težih i obimnijih modela posvećenih masaži celog tela.

Gua sha za telo

Nudi veoma specifičan protokol za telo, pomažući da se eliminišu toksini koji mu nisu neophodni dok nastoji da ga tonizira. „Kamenje ima veoma efikasnu moć masaže, ali takođe smiruje i apsorbuje negativnu energiju“, objašnjava Maiya Alleaume (Maja Aleum), stručnjak za energetsku lepotu, osnivač Sentara Holistique i autor La Beaute Energetique .

Ako vas gua sha ne natera da smršate, može vam pomoći da ponovo oblikujete siluetu i zagladite kožu. Upotreba gua sha takođe može biti alternativa limfnoj drenaži, koja je ultraefikasna, ali dugotrajna i skupa.

Gua sha za telo ili suvo četkanje

Tehnika gua sha se veoma razlikuje od suvog četkanja – koje vrši piling i stimuliše cirkulaciju krvi i limfe. Naprotiv, gua sha proizvodi piezoelektričnost – električnu polarizaciju na površini određenih kristala podvrgnutih deformaciji.

To znači da iz masaže koju proizvodi kamen proizilazi električna frekvencija, koja regeneriše ćelije, istovremeno podstičući cirkulaciju krvi i limfe. Prema Mayai, “ veoma je zanimljivo kombinovati dve tehnike, kako bi se optimizovali njihovi efekti“ .

Dobra cirkulacija pomaže u evakuaciji toksina, kao i degradiranih ćelija. Masaža je posebno korisna tokom menstruacije za ublažavanje bolova, pod uslovom da ne vršite previše pritiska na telo.

Kako koristiti gua sha za telo

Kao što je gore pomenuto, može biti veoma zanimljivo prethoditi masaži suvim četkanjem. Pravi protokol? Uradite piling pre tuširanja odgovarajućom četkom, istuširajte se kao i obično, završavajući mlazom hladne vode, a zatim se obrišite peškirom. Vreme je da upotrebite gua sha, koristeći malo masniju kremu ili ulje, kako bi alatka dobro klizila po koži i olakšala masažu, posebno ako je vaša koža osetljiva.

„Pokreti sa gua sha uvek se vrše od donjeg dela tela ka srcu, baš kao što to radi i limfa“, preporučuje Maiya. Ako pritisak može da varira, pokreti uvek moraju da budu meki i spori, i nikada ne smeju da bole.

Da biste dobro uradili, trebalo bi da se kladite na sesije masaže od oko 5 do 10 minuta oko 3 puta nedeljno. Prvi rezultati bi trebali biti vidljivi u prvih 10 dana. Onda ostaje samo da se održe rezultati. Iznad svega, savetuje Maya, „ne zaboravite na ključne delove tela kao što su pazusi, obris grudi ili čak donji deo stomaka, gde se mogu nataložiti mnogi toksini“.

Plašite li se osećaja hladnog kamena na telu? „Umočite ga u mlaku vodu pre nego što počnete sa masažom da biste ga zagrejali“, savetuje specijalista.

Kako odabrati svoj gua sha za telo?

Postoje različiti kriterijumi koje treba uzeti u obzir pri izboru dodatne opreme.

U početku je važno izabrati onu alatku koja olakšava rukovanje, kako bi masaža tela bila laka. Neki, na primer, imaju gajtan koji sprečava da nam iskliznu iz ruku i da se razbiju o zemlju (veoma su krhki). Drugi imaju male proreze, poput malih zubaca. Ovo im omogućava da stimulišu kolagen i dreniraju.

Postoje gua sha od različitih materijala. Svaki od njih ima svoju specifičnost, pored mehaničkog dejstva kamena:

Ružičasti kvarc ili beli žad rehidriraju. Gorski kristal regeneriše i oksigeniše ćelije, što pomaže u sprečavanju opuštanja kože. Smatra se da je „energetski kanal“, ovaj kamen se bori protiv skladištenja masti i zadržavanja vode .

Ametist smiruje iritacije kože kao što su psorijaza ili ekcem.

Zeleni žad – kamen zdravlja – reguliše hormone.

Bian je idealan zbog svojih drenažnih, detoksikacionih i restorativnih svojstava.
Šta ostaje najvažnije prema Mayai? „Izbegavajte plastiku, kojoj veoma nedostaje čulnost, i saznajte o poreklu kamenja, koje mora biti prirodno da deluje. Takođe je važno izbegavati rekonstituisano kamenje koje tada gubi svoju korist“.

 

Izvor vesti: maireclaire.fr

Izvor slike: triocean/iStock/Getty Images Plus via Getty Images