Farbanje u plavo kod kuće: Uz ovo pravilo više neće biti žutih tonova

05. децембар 2023.

| Stana Luković
Bez žutih tonova, molim

Frabanje u plavo, posebno ako se radi u kućnim uslovima, a ne u fizerskom salonu, veoma često ume da zada mnogo glavobolje.

Šta moraš da znaš pre nego što započneš proces?

Generalno, kod kuće ćeš postići najbolji rezultat ako svoju prirodnu boju želiš da posvetliš za dve, najviše tri nijanse.

Nepogrešiva – Tamara Vučić nije odolela modnom trendu (foto)

Imaj na umu da boja neće nužno ispasti kao ona sa kutije, zato je bolje da ne gledaš sliku, već da na samom pakovanju potražiš prikaz očekivanog efekta bojenja u odnosu na nijansu svoje prirodne boje kose kako bi izbegla neželjene žute i narandžaste tonove.

Osim toga, možeš i da se fokusiraš na oznake sa pakovanja.

Najbolja nijansa plave za tvoj podton kose

Ali kako u moru plavih izabrati onu koja će najbolje pristajati tvom podtonu? Izbor se može učiniti nemogućim, zato bi trebalo da znaš sledeće:

*Ako je tvoj podton hladan, onda su za tebe optimalne pepeljaste i hladne nijanse plave.

*Ako imaš toplije tonove, onda bi tvoj izbor trebalo da budu bogatije, toplije plave.

Farbanje u plavo – Kako izabrati “onu pravu”?

Pri kupovini boje uvek gledaj broj koji piše na pakovanju. Prva cifra označava nijansu, a druga tonove (između njih se najčešće nalazi tačka, eventualno crtica). Ove brojke ti mogu pomoći da izbegneš žutilo koje se javlja nakon bojenja.

Nijanse plavih boja:
6 – tamno plava (iako šestica spada u grupu plavih, ona je zaprvo srednje smeđa); 7 – srednje plava; 8 – svetlo plava; 9, 10 – u pitanju su najsvetlije plave i specijalno plave.

Tonovi za plavu kosu:
Ton je ključan pri izboru plave, jer od njega zavisi da li će boja biti bež, pepeljasta, žuta, bela ili bisernog tona. Zato su i ovde važni brojevi:

0 – prirodan; 1 – pepeljast; 2 – violet; 3 – zlatan; 4 – bakarni; 5 – crveni; 6 – mahagoni; 7 – duvan; 8 – biserni i 9 – bež.

Ljubičasta pobeđuje žute i bakarne tonove

Kada jednom postaneš plavuša, posao se tu ne završava. Plava kosa zahteva posebnu i jaku negu i zato ćeš morati da uvedeš par novina u svoju rutinu.

Umesto uobičajenog, počni da koristiš ljubičasti šampon i balzam kako bi temeljno čistila, održavala i negovala svoju “novu” plavu kosu.

Izbegavaj presu, fen, figaro…

Preterana toplota može da uništi vlasi, a to je posebno vidljivo na plavoj kosi.

Izbegavaj prečesto “peglanje”, ispravljanje i feniranje na visokim temperaturama.

Pažljivo češljaj kosu da bi se manje “kidala” i jednom nedeljno apliciraj masku.

Farbanje u plavo i upotreba hidrogena

Za bojenje kose kod kuće, koristi hidrogen koji se isključivo nalazi u pakovanju boje za kosu, u skladu sa navedenim instrukcijama za upotrebu.

Blanš može, ali…

Klasično bojenje u plavo često podrazumeva i korišćenje blanša. On ima za cilj da posvetli kosu pre nego što na nju apliciramo plavu boju. Što je prirodna boja kose tamnija, biće potrebno više seansi za postizanje željenog efekta.

Pravilno rukovanje blanšom u situacijama kada kosa nije suviše tamna, apsolutno je dozvoljeno i u kućnim uslovima, naravno, ukoliko se pridržavaš uputstva.

Izvor vesti: makeup.rs

Izvor slike: Photo by Mathilde Langevin on Unsplash