Grčka musaka od patlidžana: Pravi tradicionalni recept
16. novembar 2024.
| Miljana MomirovićGrčka musaka od patlidžana je kombinacija sočnih slojeva patlidžana, bogatog mesnog nadeva i kremastog bešamela – sve savršeno zapečeno.
U nastavku donosimo originalni recept ali uz profesionalne savete koji su u stvari tajna za pravi mediteranski ukus i izbalansiranu teksturu.
Grčka musaka od patlidžana
- Broj porcija: 6
- Vreme pripreme: 30 minuta
- Vreme kuvanja: 60 minuta
Potrebni sastojci:
- 2 velika patlidžana
- 500 g mlevenog mesa (svinjetina, junetina ili mešano meso)
- 1 veliki luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, zgnječena
- 400 g pasiranog paradajza
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica sušenog origana
- so i biber
- maslinovo ulje
- 500 ml mleka
- 50 g brašna
- 50 g putera
- 100 g rendanog sira
Kako se pravi musaka na grčki način?
- Zagrejte rernu na 180°C. Isecite patlidžan na tanke kolutove, položite ih na pleh obložen papirom za pečenje, premažite maslinovim uljem i posolite. Pecite ih u rerni 20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
Ako imate vremena, posolite patlidžan i ostavite ga na papirnom ubrusu 20-30 minuta pre pečenja. Ovo će izvući višak vlage i smanjiti gorak ukus. Pre pečenja, lagano ga pospite belim lukom u prahu za aromatičnost.
- U velikom tiganju, propržite luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne omekšaju i postanu zlatne boje. Dodajte mleveno meso i nastavite da pržite dok se lepo ne zarumeni. Umešajte pasirani paradajz, cimet, origano, so i biber. Krčkajte na laganoj vatri 15 minuta dok se sos ne zgusne.
Za još bogatiji ukus dodajte i prstohvat šećera kako biste balansirali kiselost paradajza.
- Rastopite puter u šerpi na srednjoj vatri, dodajte brašno i brzo promešajte da se napravi pasta . Postepeno sipajte mleko, neprekidno mešajući, dok ne dobijete gladak i gust sos. Dodajte so i biber po ukusu.
Na kraju (po želji) umešajte prstohvat naribanog muškatnog oraščića.
- U vatrostalnu posudu poređajte sloj pečenih patlidžana, zatim sloj mesnog nadeva. Ponovite, završavajući slojem patlidžana. Prelijte sve bešamel sosom i ravnomerno pospite rendanim sirom.
- Pecite musaku u zagrejanoj rerni 30-40 minuta, dok bešamel ne postane zlatno-braon i zapečen.
Ovako pripremljena grčka musaka od patlidžana je još boljeg ukusa kada je ostavite da odmori 10 minuta pre serviranja. Slojevi će se lepo povezati, a ukusi prožeti.
Iskustvo u medijima stekla je radom na portalima lepotaizdravlje.rs i casadesign.rs. Da je modni stil, zvala bi se minimalizam. Kao i svaka Devica, drži se jednostavne rutine šminkanja ali zato voli da pretera sa rumenilom. Bogato znanje u nezi kože stekla je iz ljubavi prema aktivnim sastojcima i kozmetici koju je prenela na Instagram profil @pegicaaa. Slaba tačka su joj slatkasti parfemi i bolonjeze.
Izvor slike: ALLEKO-GettyImagesPlus