1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Punjeni paradajz na francuski...

Punjeni paradajz na francuski način: Sočan ukus Mediterana

19. oktobar 2024.

| Miljana Momirović

Prepun boja i ukusa, punjeni paradajz na francuski način će jednostavno i brzo, dok se peče u bogatoj supi, pronaći put do nepca.

Rcept kombinuje sočnost paradajza sa punjenjem od piletine, dimljene slanine, parmezana i začinskog bilja, stvarajući balans ukusa koji uvek uspeva. Bilo da pripremate svečani ručaj ili želite da uživate u toplom obroku kod kuće, francuska kuhinja je siguran izbor.

Punjeni paradajz na francuski način

  • Broj osoba: 2
  • Vreme pripreme: 45 minuta
  • Vreme kuvanja: 1 sat 50 minuta

Potrebni sastojci:

  • 6 paradajza
  • 250g pilećeg belog mesa
  • 50g dimljene slanine
  • 3 kašike kuvanog pirinča
  • 20g rendanog parmezana
  • 1 jaje
  • 1 crni luk
  • 50ml maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka
  • 1 grančica timijana
  • 1 grančica ruzmarina
  • 500ml supe
  • so
  • biber

Recept za punjeni paradajz

  • Oljuštite crni i beli luk i iseckajte. Operite i osušite paradajz, odrežite vrh, a zatim izdubite bez bušenja kože.
  • Nasecite pileće belo meso na kockice. Na jakoj vatri propržite crni luk oko 3 minuta, dodajte beli luk, meso i dimljenu slaninu. Začinite po ukusu i pecite 5 minuta uz mešanje. Ostavite da se ohladi.
  • U činiju dodajte kuvani pirinač, jaje, parmezan, izmrvljeni ruzmarin i timijan. Pomešajte meso i slaninu, a zatim ovim nadevom punite paradajz.
  • Punjeno povrće poslažite u vatrostalnu posudu koja je premazana uljem, prelijte sa 200ml čorbe i pecite 1 sat na 180°C .
  • Zatim smanjite na 150° i nastavite sa kuvanjem 30 min, često polivajući čorbom. Poslužite toplo.

Uz punjeni paradajz možete poslužiti i hrskavi krompir iz rerne. Nadev se lako može prilagoditi, a piletina zameniti (idealno) teletinom ili svinjetinom.

Izvor slike: Esin Deniz-GettyImagesPlus

Nastavite da čitate