1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Odnosi
  6. /
  7. Brzo rešenje za svađu...

Brzo rešenje za svađu sa partnerom: Trik koji morate isprobati

12. oktobar 2024.

| Snežana Vranić
Možda je u ovome ključ..

Svađe su sasvim prirodne u vezi, ali je mnogima teško da se nose sa njima. Zbog toga su stručnjaci razvili brzo rešenje za svađu.

Svi znamo koliko ume da bude neprijatno kada se posvađamo sa partnerom, naročito ako je u pitanju neka sitnica. Ipak, i sitnice umeju da izlude čoveka, ali razmislite još jednom pre nego što burno odreagujete.

Brzo rešenje za svađu: U čemu je trik?

Prema novom istraživanju, pauza od samo 5 sekundi tokom svađe sa partnerom može pomoći u popravljanju situacije. U studiji koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Sent Endruz u Škotskoj, učestvovalo je više od 100 parova. Iako se 5 sekundi čini kratkim, stručnjaci se slažu da parovi mogu postići više za tako kratko vreme nego što misle.

„Želeli smo da vidimo da li možemo da smanjimo negativne emocije, a samim tim i agresiju, prisiljavajući ljude da naprave kratke pauzu“, objasnila je Ana MekKari, doktorantkinja na Univerzitetskoj školi psihologije i neuronauka koja je vodila studiju.

MekKari i njegoov tim su bili veoma iznenađeni svojim rezultatima koji su pokazali da su pauze od 5, 10 i 15 sekundi tokom svađe imale isti pozitivan efekat, smanjujući agresiju i negativne emocije među parovima.

Ova metoda je rešenje za svakodnevne sporove

Na poseban način je testiran metod za smanjenje sporova u odnosima. Studija je sprovedena korišćenjem iritirajućih zvukova. Parovi su mogli da šalju neprijatne zvukove svom partneru na bilo kojoj jačini koju žele. U eksperimentu, osoba na prijemnoj strani morala je da čeka 5, 10 ili 15 sekundi pre nego što donese odluku pre još jedne neprijatne buke.


Otkrili su da partneri imaju tendenciju da dostignu nivo međusobne agresije, ali kratka prisilna ili dobrovoljna pauza može ublažiti napetost, raspršiti negativne emocije i tako prekinuti svađu. Korak unazad može nam pomoći da sagledamo širu sliku i može nas podsetiti da volimo svog partnera.

Međutim, važno je napomenuti da se ovo odnosi na argumente običnih parova, a ne na nasilje u porodici ili zlostavljanje. U svakom slučaju, ništa vas ne koštate da probate jer jedino što imate da izgubite u pokušaju, jeste  svega nekoliko sekundi.

Izvor slike: LightFieldStudios/GettyImagesPlus