1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Evropska zemlja sa najkraćim...

Evropska zemlja sa najkraćim porodiljskim odsustvom: Britanke dele svoja iskustva

07. oktobar 2024.

| Snežana Vranić

Evropska zemlja sa najkraćim porodiljskim odsustvom se suočava sa protestima i zahtevima roditelja da se uslovi promene.

Međutim, kratkor porodiljsko odsustvo nije jedini problem sa kojim se ova zemlja suočava. Roditelji u Britaniji imaju problem i sa finansijama tokom ovog perioda. Oko četvrt miliona majki u Ujedninjenom Kraljevstvu pogađaju ovi problemi, a 26% je primorano da odustane od radnog vremena zbog obaveze čuvanja, dok 25% nevoljno mora da napusti posao.

Evropska zemlja sa najkraćim porodiljskim odsustvom: Sa čime se suočavaju Britanke?

Istraživanje koje je sproveo Open Study College, pokazalo je da jedan od tri zaposlena roditelja moraju da podnesu značajne žrtve u karijeri kako bi brinuli o svojoj deci, a 22% se složilo da je sistem posebno nepravedan prema zaposlenim majkama. Poslodavci su obavezni da njihovim partnerima daju 10 radnih dana.

Velika Britanija takođe nudi neke od najnižih plata za majke u poređenju sa drugim evropskim zemljama. Estonija, Poljska i Luksemburg nude majkama 20 nedelja uz 100% platu, dok Portugal, Nemačka i Španija nude majkama punu platu za vreme trajanja porodiljskog odsustva. Nekoliko žena podelilo je svoja iskustva.

Beka Maberli (Becca Maberly)

Osnivačica A Mother Place, podelila je svoje iskustvo da joj je bilo veoma teško da balansira između  brige o deci i povratka na posao. Bila je posebno nervozna jer je trebalo da daje puno novca za skupu brigu o deci. Zbog toga je bila primorana da vodi sina u kancelariju što je bilo jako teško jer je mnogo plakao, a kako je postajao sve veći, sve je bilo teže zadržati kada je hteo da izađe iz kolica.

„Nisam mogla ništa da uradim kada je spavao. Bilo mi je zaista teško da tražim od muža novac. To mi nije bilo prirodno.“ Ona je rodila svoje prvo dete u 33. godini, a drugo u 35.  „Budući da ste mama, postoje neke stvari koje vam ljudi ne govore. Imala sam standardnu porodiljsku naknadu, tako da sam posle devet meseci morala da odlučim da li ću da se vratim na posao ili ću naredna tri meseca uzeti neplaćeno. “ Ovo je naravno donelo druge probleme kao što je plaćanje jaslica jer njena porodica nije bila u blizini.


Tamara Tomas (Tamara Thomas)

„Morala sam da platim 2000 funti unapred pre nego što sam se vratila na posao. Kada sam se vratila, morala sam da smanjim svoje radno vreme za 15 minuta ujutro i uveče da bih stigla da pokupim ćerku, inače bi dobila naknadu za kašnjenje. To mi je naravno oduzeto od plate.“

„Najizazovniji deo prilagođavanja na porodiljsko odsustvo za mene je bio prelazak od karijere koju sam studirala, za koju sam bila obučavana i bila deo tima do toga da iznenada imam novi identitet kao mama i nisam imala pojma kako da radim posao gubeći onaj masivni deo koji je osećao kontrolu. “

Laura Gukijan (Laura Guckian)

Laura je tokom treće trudnoće bila samozaposlena i kaže da joj je to bio najbolji period. „Mislim da za majke – i to vidim kroz svoj rad – zavisi od njihove karijere i koliko su zadovoljne. Ako su u karijeri koju vole i imaju ljubaznog poslodavca koji razume potrebe majki, prema mom iskustvu – i posao koji radim sa svojim klijentima – rado se vraćaju na posao. Veoma često ono što vidim kod svojih klijenata je da su primorani da napuste radno mesto i na kraju idu putem samozapošljavanja“, objašnjava ona.

Laura Gukijan, rodila je svoje prvo dete u 31. godini i bila je na svom poslu oko 18 meseci kada je zatrudnela. Ima troje dece; Leo, 8, Aleks 4,5, i Ana, 3. Ona je osnivač Mind Mommy Coaching i domaćin podkasta Momfessions.

„Najveći finansijski šok je bio koliko košta povratak na radno mesto. Kada je u pitanju žongliranje brige o deci i posla, mislim da je to šok za sistem prvi put kada neko prođe kroz ovo. Morao sam da smislim kako da spojim svoje ambicije sa svime što sam želeo kod kuće i sa svime što sam želeo da postignem na poslu. Kako je vreme prolazilo, postajala sam efikasnija i nemilosrdnija sa svojim vremenom.

Još jedan izazov sa kojim sam se suočila bio je da zarađujem mesečnu platu i da mentalno pređem na preživljavanje od zakonske porodiljske naknade, a onda kada se to završilo, morala sam da napravim mentalni pomak da ništa ne dolazi na moj bankovni račun. To je prava promena ako ste navikli da imate tu mesečnu platu, a onda odjednom ništa ne dolazi.“

Tobi Asare

„Ima toliko toga što bih volela da sam znala pre odlaska na porodiljsko odsustvo. Znala sam da sam ambiciozna pre nego što sam otišla na porodiljsko odsustvo, i nisam procenila koliko ću putovati da bih se ponovo povezala sa svojim ambicijama. Volela bih da sam znala koliko bi bilo prilagođavanje da se od zarađivanja redovne plate pređe na ‘ne zaradu’.

Nešto što bih volela da sam više istražila je deljeno roditeljsko odsustvo. Zaista je mudro istražiti te razgovore jer samo žena ili dominantni roditelj koji uzima produženo porodiljsko odsustvo možda nije uvek najbolje finansijsko rešenje – deljenje može biti najbolje finansijsko rešenje.

Tobi Asare je svoje prvo dete dobila sa 29 godina i bila je u svom poslu tri godine kada je zatrudnela. Ona radi puno radno vreme u upravnom odboru jedne britanske medijske agencije i vodi My Bump Pay.

Izvor slike: Halfpoint/GettyImagesPlus