1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Dolce far niente je...

Dolce far niente je novi self-care: Životne lekcije iz Italije

14. јун 2025.

| Nataša Stevanović

Oduvek sam bila zaljubljena u putovanja, nove gradove, kulture, ukuse, različitosti koje je u prvi mah teško razumeti… Isprobavanje lokalne hrane, obilazak novih mesta, upoznavanje meštana i njihove istorije nude mi potpun osećaj zadovoljstva.

Ipak, kasne večere, teški obroci i previše koktela putnicima su oduvek bili glavni neprijatelji jer ih uspore i umore. Zato me je iznenadilo što sam se nakon puta u Italiju vratila kući puna energije. Kako sam mogla da jedem pastu, sir i gelato svaki dan i da se, zapravo, osećam zdravije?

Ispostavilo se da je to prilično čest slučaj kod mnogih koji posete zemlju romantike i vina. Iako mnoge popularne dijete nezagovaraju italijanske klasike poput paste i pice, Italijani su među nazdravijim narodima na svetu.

Italijanski način života i dugovečnost

Ali ne morate da živite u Italiji da biste uživali u blagodatima italijanskog načina života; od uživanja u ugljenim hidratima do vitalnosti i dugovečnosti.

Ovih šest navika za zdrav život videla sam kod Italijanki i počela sam da ih primenjujem od prvog dana kada sam došla kući. Verujte, razlika u kvalitetu života je ogromna.

Redovno kretanje

Umesto da idu na jedan visokointenzivni trening i ostatak dana provedu sedeći, Italijani uključuju pokret u svoju rutinu; šetnja do prodavnice, rad u bašti, obavljanje svakodnevnih kućnih poslova.

U Toskani sam uspela svakog dana da napravim 10.000 koraka, bez ikakvog plana, aplikacije i spiska za uraditi. I primetila sam da šetnja nakon jela poboljšava varenje. Od tada praktikuјem la passeggiatu, laganu večernju šetnju. U društvu, naravno, sa osobom koja mi prija.

Uživanje u ugljenim hidratima

Pre odlaska u Italiju trudila sam se da izbegavam ugljene-hidrate, što je često dovodilo do večernjih prejedanja. Tamo sam jela kroasane, pastu i hleb bez griže svesti, a za rezultat dobila više energije i manjak apetita. Danas jedem ono što mi prija, uključujući i ugljene-hidrate, prisutne u skoro svakom obroku.

Hrana direktno sa farme

U Toskani smo odseli u gazdinstvu koje ima svoje vinograde i predivno vino.

Svakodnevno smo uživali u sveže pripremljenoj domaćoj pasti, gustom maslinovom ulju koje jedva potoči iz flašice, povrću simpatičnih oblika i sirevima iz okolnih domaćinstava. Od tada se trudim da kupujem na pijaci i pripremam obroke sa jednostavnim, kvalitetnim sastojcima. A to mi nikada nije bilo teško.

Obrok kao gozba

U Italiji jelo je ritual, niko ne jede pred ekranom, jer uživa se u svakom trenutku, sada i ovde. Nakon posete Italiji, trudim se da televizor bude isključen, mobilni telefoni na “mute” i u drugoj prostoriji i uživam dok jedem. Ponekad upalim sveću ili pustim muziku, sporije jedem i popijem čašu vina.

Dolce far niente

Italijani su majstori u tzv. uživanju u ničemu. Lagani ručkovi, šetnje, vino sa prijateljima, sve to pomaže telu i umu da se resetuju.

Sada svakodnevno dodajem male mommente mira u svoj život: čitanje, šetnja, maženje, igra sa klincima – i nakon toga se vraćam poslu, sa više elana.

Kvalitetno vreme sa ljudima

Dug život ne zavisi samo od gena, već i od kvaliteta života. Italijani su dokaz da socijalna povezanost produžava život. Porodični ručkovi, šetnje s partnerom, razgovori uz kafu nakon posla, sve to sada gledam kao deo brige o zdravlju. Jer srećan i kvalitetan život jeste briga o sebi.

Usporiti ne znači zaostati, već živeti pametnije. Italijanski način života nije rezervisan samo za njih, on je primer za sve. Uključi srce, isključi autopilot.

Izvor slike: Jupiterimages, SrdjanPav/Getty Images

Nastavite da čitate