1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Žene u vinarstvu: Stereotipi...

Žene u vinarstvu: Stereotipi koji usporavaju njihov napredak

02. oktobar 2024.

| Snežana Vranić

Žene u vinarstvu se i dalje suočavaju sa značajnim izazovima i nedejednakostima prem grčkom istraživanju.

Grčka kompanija WSPC (Wine Spirits Coffee Beverages) je predstavila rezultate ankete u kojima je učestvovalo 214 žena. Pokazalo se da je položaj žena u vinarstvu i dalje problematično.

Sa kojim izazovima se susreću žene u vinarstvu?

Najvažnija pitanja koja su se pojavila kao problematična jesu rasni stereotipi, nejednakost u zaradi, uznemiravanje i neželjeno ponašanje partnera i prepreke na koje žene nailaze u napredovanju, naročito nakon što osnuju porodicu i imaju decu. I pored priznanja problema sa kojima se suočavaju, žene koje su učestvovale u istraživanju su priznale u velikom procentu da ne veruju da će biti preduzete mere za suzbijanje diskriminacije ukoliko prijave sličan incident.

Žene u vinarstvu su manjina

Smatra se da oblašću vina i alkohola pretežno dominiraju muškarci. Često se veštine i stučnost žena odbacuju samo zbog njihovog pola. Ipak, u najvećim vinarijama širom sveta ključne pozicije zauzimaju žene. To ne znači da se ne suočavaju sa sličnim izazovima. Žene se trude da naprave mesto za sebe u ovoj industriji koja se polako menja zahvaljujući njihovim naporima.

Balansiranje porodičnih obaveza

Žonglirajući sa zahtevima porodičnog života i nemilosrdnom potragom za izvrsnošću u proizvodnji vina, žene se suočavaju sa jedinstvenim skupom izazova koji testiraju njihovu otpornost i odlučnost. Zahtevi porodičnog života se često takmiče sa profesionalnim ambicijama otežavajući pronalazak balansa.

Sticanje poštovanja

Uprkos svojim izuzetnim veštinama i nepokolebljivoj posvećenosti, žene u vinarstvu se moraju jako boriti da bi stekle poštovanje. Njihov neumoran rad i ljubav prema zanatu često ostaje u senci prisustva muškaraca. Ipak, one se trude da uklanjaju zastarela shvatanja koja su ometala njihov napredak.


Prepreke umrežavanja

Usko isprepletene sa marketinškim izazovima, žene se suočavaju sa značajnim preprekama kada je u pitanju umrežavanje u industriji u kojoj dominiraju muškarci. Duboko ukorenjena tradicija i dugo uspostavljani odnosi među muškim vinogradarima često ostavljaju malo prostora za uključivanje žena.

Ipak, vrednim radom i pokazivanjem svog uspeha i veština, žene u vinarstvu menjaju sliku društva. Iako ostaje pitanje koliko će dugo trebati da se stekne ravnopravnost, važno je da napredak bude uočljiv.

 

Izvor slike: CandyRetriever/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate