1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Savršen trenutak: Kada otvoriti...

Savršen trenutak: Kada otvoriti bocu vina za najbolji ukus

14. септембар 2024.

| Borjana Božić
Svet vina prepun je tajni

Svet vina prepun je tajni, a jedna od najzanimljivijih je znati kada je pravo vreme da otvorite bocu kako biste maksimalno uživali u njenom ukusu. Bilo da se radi o crnom, belom ili roze vinu, postoje pravila koja vam mogu pomoći da odredite pravi trenutak za otvaranje i dekantiranje vina.

Kako znati kada otvoriti koju bocu vina?

Kada kiseonik dođe u kontakt sa vinom, oslobađaju se njegovi mirisi čineći ih hemijski volatilnijim, što stvara nove arome koje se razvijaju tokom vremena. Proces oksidacije je ključan za starenje vina. Vino koje ima veći potencijal za starenje zahteva više vremena da pokaže sve svoje arome nakon otvaranja. Da bi se proces ubrzao, preporučuje se upotreba karafe, koja zbog svog širokog otvora omogućava bržu aeraciju. Na taj način možete skratiti vreme potrebno za vazdušni kontakt vina čak dva do tri puta.

Odnos vazduha i vina zavisi od tipa vina i njegovog stanja. Mlađa vina često zahtevaju više vremena da „dišu“, dok starija vina mogu izgubiti na kvalitetu ukoliko su predugo izložena vazduhu. Evo nekoliko saveta:

  • Crveno vino: Lagana crvena vina treba otvoriti oko sat vremena pre degustacije. Mlada crvena vina, sa još uvek zatvorenim profilom i jakim taninima, takođe zahtevaju oko sat vremena. Primeri su vina iz oblasti Languedoc-Roussillon ili jugozapadne Francuske. Za punija crvena vina preporučuje se 2 do 4 sata aeracije kako bi dostigla svoju punu zrelost.
  • Belo vino: Laka bela vina, kao i crvena, treba otvoriti oko sat vremena pre serviranja. Međutim, starija bela vina treba otvoriti neposredno pre konzumacije, jer duža izloženost vazduhu može negativno uticati na njihovu aromu.
  • Roze vino: Roze vina su manje zahtevna i možete ih otvoriti sat vremena pre nego što ih poslužite kako biste uživali u njihovom punom ukusu i aromi.

Karafiranje i degustacija vina

Kada odlučite da otvorite bocu vina unapred, planirajte trenutak degustacije. Cilj aeracije je da vino dostigne svoj vrhunac u trenutku kada ga poslužujete. Koristeći dodatke poput aeratora za vino ili karafe, možete optimizovati proces aeracije i poboljšati svoje iskustvo degustacije. Eksperimentisanje sa vremenom otvaranja i dekantiranja pomoći će vam da otkrijete nove dimenzije svojih omiljenih vina.

Na kraju, trenutak otvaranja vina zavisi od vrste vina i vaših ličnih preferencija. Uživajte u svakom gutljaju i otkrijte nove arome koje će obogatiti vašu degustaciju!

Izvor slike: Julia Nikulchenkova/gettyimages

Nastavite da čitate