
Naših 6 omiljenih artisan pekara: Kroasani i sourdough peciva s francuskim šarmom
26. јун 2025.
| Nataša Stevanović
Beograd je postao grad u kojem pekare nisu više samo mesta za brz, obilan i mastan doručak, već autentične gastro destinacije u malom.
Ukoliko, kao mi, volite jutra sa ukusom Pariza i doručke koji se pamte, počnite dan uz hrskavi kroasan, kvalitetan espresso i enterijer zbog kog Instagram propišti od ljubomore, ovo su mesta za vas.
Najbolje zanatske pekare u Beogradu
Izdvajamo pažljivo birane i po našem mišljenju najbolje zanatske pekare koje spajaju vrhunski ukus, estetski doživljaj i pristup izradi peciva.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
SLOJ bistro & bakery
Croissant cube i burek na istom meniju? Da, moguće je, i to uz kajmak, ajvar i matchu za koju se kaže da je jedna od najboljih u gradu. Elena i Paša, tvorci ovog koncepta, unose međunarodni senzibilitet u domaće ukuse.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
SLOJ bistro je savršeno mesto za doručak (šakšuka, jaja na više načina, srpski klasičari), dok je SLOJ bakery pravi raj za ljubitelje francuskih peciva. Estetika je skandinavska, a pristup hrani bez kompromisa. Pet friendly i savršen za produžena gradska jutra.
Pekara Šarlo
Jedna od pionirskih sourdough pekara u Beogradu. Šarlo od 2011. godine neguje minimalistički, ali promišljen pristup izradi hleba i peciva. Enterijer koji favorizuje industrijske tonove i moderan dizajn, idealan je za one koji vole jednostavnost s karakterom.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Iz lanca pekara naročito nam se dopala ona u Gastrošoru, koja se ističe kao prostor u kojem se boravi i jede s uživanjem.
La Boulangerie
Ako želite da dan započnete u stilu Amélie Poulain, ovu adresu ne smete propustiti.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Sa atmosferom koja miriše dušom putera i pažljivo pripremljenim francuskim pecivima, La Boulangerie je odavno mesto koje neguje i dušu i nepca. Savršeno za solo escape u svet francuskih bistroa, uz cappuccino, omiljenu literaturu i pogled na grad.
Kod Francuza
Kroasan + espresso + sveže ceđena pomorandža = autentični pariški doručak. Kod Francuza je više od pekare, to je mali, pažljivo osmišljen hram francuske gastronomije.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Sir iz vitrine, peciva sa jakim karakterom i neodoljivim šarmom, kao uvek prisutna nota francuske elegancije čine ovo mesto neizostavnim, ne samo za hedoniste.
L’artisan Pastry
Ovde su kroasani na tronu, jer oni su doslovno umetnost u slojevima. Od pistaća do malina, od klasičnih do dekadentno punjenih varijacija, svaki kroasan je estetski dragulj i hedonistička eksplozija ukusa.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Treba li reći da je ovo zaista idealna stanica za one koji vole da zagrizu užitak?
Baget & Co.
Francuski šik obučen u moderno ruho, tako bismo mogli opisati interijer Baget & Co. Prostor odiše elegancijom, a vitrine su rezervisane za bagete i kroasane sa najslasnijim punjenima. Naš préféré je pistaccino-cappuccino sa pastom od pistaća. Ne propustite ni fokače, pite i danska peciva za koja se uvek otimamo.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Ovo su naše najbolje zanatske pekare u gradu, ali to nisu samo mesta gde kupujemo hleb, već urbane oaze u kojima se predahne, degustira, fotografiše i sanjari. Bon appétit!
Izvor slike: Samantha Encalada/Dupe
Nastavite da čitate
