1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Kako se boriti sa...

Kako se boriti sa neuspesima dece: Pravi primer jednog tate

15. август 2024.

| Snežana Vranić

Neuspesi mogu biti poučni, ali deca to teže podnose. Međutim, kako se boriti sa neuspesima dece i pomoći njima da ih prebrode?

Neuspesi teško padaju i odraslim ljudima, a kamoli deci. Upravljanje takvom situacijom može biti veoma teška. Jedan tata je pokazao pravi način kako da se izborite sa ovim.

Kako se boriti sa neuspesima dece?

Otac jedne atletičarke iz Velike Britanije koja se takmičila na Olimpijskim igrama u Parizu, dao nam je sjajan primer kako da reagujemo ako naša deca ne uspeju. Fred Sirijeks (Fred Sirieix), otac Andree Spendolini Sirijeks (Andrea Spendolini-Sirieix) zapalio je društvene medije. Njoj je za dlaku izmakla bronzana medalja u skokovima u vodu. Čim je sreo svoju ćerku u mešovitoj zoni bazena, zagrlio ju je i rekao sledeće:

„To je sport. Neke dane pobediš, a neke izgubiš. Juče ste bili sjajni.“

Zatim joj je pokazao svoj mobilni telefon na kom su bile poruke od prijatelja i porodice. „Kevin mi je rekao ‘Reci Andrei da je cela zemlja ponosna na nju’. Moja ćerka želi da roni zbog nje. Ona je super heroina.“

U stvari, kada mu je Andrea rekla da joj „nije suđeno“ da dobije medalju, dodao je: „Nije trebalo da bude danas“.


Stav ovog oca nas uči važnu lekciju

Stav Freda Sirijeksa je veoma važan, jer se Andrea, između ostalog, suočavala sa ozbiljnim mentalnim problemima: „Pre tri godine nisam želeo da budem živ, tako da sam danas srećan što živim, dišem i imam porodicu koja me podržava“ , rekao je 19-godišnji sportista BBC-ja pre nekog vremena.

Sirijeks je za Bi-Bi-Si rekao da je veoma ponosan na svoju ćerku i da je imala sjajnu godinu. Razlika stava ovog konkretnog oca od drugih roditelja je u tome što je on blizak s njom, a da ne preispituje dubinu njenih osećanja i ne poništava ih, trudeći se da se ona oseća bolje. Tako je ohrabruje da bude svoja i da pronađe svoj put onako kako misli da treba, uvek uz nju. Od njega svakako imamo mnogo da nauičimo.

Izvor slike: Arturo Holmes / Staff/ GettyImagesEntertainment