1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Karijera
  6. /
  7. Kako da prevaziđete nesigurnost...

Kako da prevaziđete nesigurnost na poslu?

30. јул 2024.

| Snežana Vranić
Važno je da promenite pristup poslu..

Nesigurnost na poslu je poznato stanje većini nas jer svi imamo situacije u kojima smo lošiji nego u drugim. Ipak, postoji način da se sa tim izborimo.

Svi se ponekad suočavamo sa nesigurnošću, ali kada je naš posao u pitanju, to može da utiče i na naše performanse. Ona može biti povezana sa nedostatkom samopouzdanja ili ograničavajućih uverenja koja ste sebi dodelili.

Kako prevazići nesigurnost na poslu?

Postoji nekoliko razloga zašto se ova nesigurnost može javiti, a samim tim nije svejedno ni na koji način ćete se izboriti sa njom. U svakom slučaju, važno je da prepoznate šta je uzrokuje da biste znali kako da reagujete.

Nesigurnost zbog straha od neuspeha ili odbijanja

Odbijanje ili neuspeh može biti veoma zastrašujuće i to često potiče od nedavnih životnih događaja. Istraživanja o sreći sugerišu da je do 40% našeg koeficijenta sreće zasnovano na nedavnim životnim događajima. U ovom slučaju, ljudi često izbegavaju teške zadatke i neprijatne scenarije koji bi na kraju mogli da pojačaju i najdublju nesigurnost. Ovo se može manifestovati na sledeće načine:

  • suočavanje sa velikim klijentom koji biva nezadovoljan
  • biti odbijen na za posao ili unapređenje
  • pravljenje grešaka na značajnom projektu
  • nerazumevanje instrukcija vašeg nadređenog

Iako se često ovo stavlja pod kategoriju, „lakše reći nego učiniti“, najbolji način da prevaziđete strah od neuspeha ili odbijanja jeste izlazak iz zone komfora. Prihvatite da ćete možda biti odbijeni i šta je najgore što može da se desi? Učite iz prošlih neuspeha i pokušajte da se oslobodite starih narativa koji vam ne služe ničemu.

Nesigurnost zbog socijalne anksioznosti

Sa druge strane, mnogi od nas doživljavaju nedostatak poverenja u društveno okruženje. Na radnom mestu, ovo može uključivati sastanke celog tima, društvene događaje ili konferencije. Strah od toga da nas drugi osude ili da budemo negativno percipirani je veoma stvaran, naročito kada su introvertne ličnosti u pitanju.


Sa ovim je najbolje da se suočavate polako. Ako niste u ulozi koja je veoma okrenuta ka budućnosti, odvojte vreme za izgradnju odnosa sa svojim kolegama. Ovo može uključivati male stvari kao što je zajednički ručak, postavljanje pitanja o tome šta vaše kolege rade u slobodno vreme ili ćaskanje o poslu.

Nesigurnost zbog perfekcionizma

Biti perfekcionista uopšte nije lako iako može zvučati kao jednostavan problem koji morate prevazići kada se nosite sa nesigurnošću. Perfekcionisti imaju visoke standarde za sve što rade. Kao rezultat, oni često budu razočarani ili nesigurni kada ne mogu da postignu svoju percepciju savršenstva. Sve što oni odluče da je manje od savršenog jednostavno neće učiniti. U karijeri to može uključivati nazive poslova, platne pragove, takmičenje sa kolegama. Oni često postavljaju uzvišene ciljeve koje je ili nemoguće dostići ili koji se osećaju praznim kada su jednom postignuti.

Postavite ciljeve zasnovane na vrednostima umesto onih zasnovane na ishodu. Ovo pomaže perfekcionistima da uživaju u putovanju umesto da se fiksiraju na nekontrolisane ishode. Shodno tome, bićete sigurniji u ono što radite.

Izvor slike: AntonioGuillem/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate