1. Home
  2. /
  3. Ženski stav
  4. /
  5. Kimija Jusofi: Avganistanka koja...

Kimija Jusofi: Avganistanka koja će trčati na OI za prava žena

24. jul 2024.

| Snežana Vranić
Trčaće pod avganistanskom zastavom iako oni ne priznaju njeno učešće..

Avganistanka Kimija Jusofi (Kimia Yousofi) će trčati na Olimpijskim igrama za ukradene snove i težnje avganistanskih žena.

Spoortiskinja je dobila priznanje kao član šestočlanog tima zemlje koji će ovog leta učestvovati na Olimpijadi u Parizu. Kimija Jusofi će predstavljati „ukradene snove“ i težnje žena u Avganistanu.

Avganistanka Kimija Jusofi će trčati pod zastavom zemlje koja je ne priznaje

Sprinterka na 100 metara bila je nosilac zastave Avganistana na Olimpijskim igrama u Tokiju pre tri godine, ali je pobegla iz svoje domovine kako bi izbegla progon kada su se talibani vratili na vlast u avgustu 2021.

Ova 28-godišnjakinja je bila jedna od pet sportista i administratora i njihovih porodica sa vezama sa olimpijskim pokretom kojima je odobren bezbedan prolaz u Australiju godinu dana kasnije.

„Čast mi je još jednom predstavljati devojke svoje zemlje – devojke i žene kojima su uskraćena osnovna prava, uključujući obrazovanje, koje je najvažnije “, rekla je ona.


„Ja predstavljam ukradene snove i težnje ovih žena. One koje nemaju moć da donose odluke kao slobodni ljudi“.

Jusofi će imati treći nastup na Olimpijskim igrama i to će biti prvi put da će Avganistan imati tri gimnastičarke na Igrama.

„Duboko sam zahvalna svima koji su stali uz mene na ovom putu i ​​omogućili ga“, dodao je on.

Talibanskim zvaničnicima neće biti dozvoljen pristup na OI

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je u junu da će Avganistan predstaviti uniseks tim od tri muškarca i tri žene. MOK je dodao da nijednom talibanskom zvaničniku neće biti dozvoljen ulazak i priznao da su i šef Nacionalnog olimpijskog komiteta Avganistana i njegov generalni sekretar trenutno u egzilu.

Otkako su preuzeli vlast 2021. godine, talibani – koji kažu da poštuju prava žena u skladu sa svojim tumačenjem islamskog zakona i lokalnih običaja – zatvorili su srednje škole za devojke, uveli ograničenja putovanja neoženjenim ženama starateljima i ograničili pristup parkovima i teretanama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by #Iam_Kimia (@kimiaa_yousofi)

Talibani su za AFP u ponedeljak, 8. jula, rekli da ne prepoznaju Jusofi ili njene koleginice sportistkinje. „Samo tri sportista predstavljaju Avganistan “, rekao je Atal Mašvani (Atal Mashwani), portparol direktorata za sport talibanske vlade. Trenutno je u Avganistanu ženski sport prestao. Kad se ne bave ženskim sportom, kako da uđu u reprezentaciju?“

Sportistkinje će se takmičiti u atletici i biciklizmu, dok će njihovi atletičari učestvovati u atletici, plivanju i džudou, a kao glavni trener tima će biti Jusofijev australijski trener Džon Kvin.

Izvor slike: Maja Hitij / Staff/GettyImagesSport

Nastavite da čitate