1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Bezglutenska pica: Recept za...

Bezglutenska pica: Recept za mekano testo, čak i sutradan

20. април 2024.

| Miljana Momirović
Bez podizanja testa ili tvrdih korica.

Da li vam je dosta izmenjenih ukusa kada pripremate recepte bez glutena? Ne više jer je ova bezglutenska pica bez brašna poznatog slasnog ukusa.

Za pripremu ove pice će vam biti potrebno brašno bez glutena i ne više od 30 minuta. S obzirom da ne sadrži kvasac, nije potrebno dodatno vreme za dizanje testa. Zbog toga je ova bezglutenska pica odličan izbor ako želite da se hranite zdravo ili jednostavno, žurite da pripremite ukusan obrok.

Bezglutenska pica

Brojne druge namirnice možete koristiti umesto pšeničnog brašna za pripremu bezglutenskog testa, kao što su psilijum ljuspice, pirinčano ili bademovo brašno, pa čak i jaja. U nastavku pogledajte recept za picu sa brašnom koje ne sadrži gluten, a možete ga pronaći u brojnim prehramenim prodavnicama i zdravim hranama.

Kako se pravi bezglutenska pica?

Sastojci:

  • 1 .5 šolja brašna bez glutena
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu (po želji)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika meda (ili šećer)
  • 3/4 šolje tople vode
  • dodatno brašno bez glutena za posipanje

Priprema:

  1. Zagrejte svoju rernu na 220°C.
  2. U činiji pomešajte prvo suve sastojke: brašno bez glutena, prašak za pecivo, so i beli luk u prahu (ako koristite).
  3. Zatim dodajte vlažne sastojke. Napravite udubljenje u sredini suvih sastojaka i dodajte maslinovo ulje, med (ili šećer) i toplu vodu. Mešajte dok testo ne počne da se sjedinjuje.
  4. Okrenite testo na blago pobrašnjenu površinu (koristeći dodatno brašno bez glutena). Mesite testo oko 2-3 minuta dok se ne formira glatka smesa. Ako je testo previše lepljivo, dodajte još malo brašna, po jednu kašiku.
  5. Razvaljajte testo u željeni oblik (okruglo, ovalno ili pravougaonik) direktno na papiru za pečenje.
  6. Dodajte svoje omiljene dodatke za picu, kao što su paradajz sos, sir, povrće i suhomesnati proizvodi.
  7. Stavite picu u zagrejanu rernu i pecite 12-15 minuta, ili dok kora ne porumeni.


Prijatno!

Izvor slike: gbh007/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate