Francuski uskršnji mesni rolat: Osmislite trpezu na vreme
23. mart 2024.
| Snežana VranićUskrs samo što nije, pa je poželjno na vreme pripremiti ideje za recepte i rolate. Ovaj francuski uskršnji mesni rolat je svakako savršena ideja.
Kombinacija uzbudljivih ukusa je idealna opcija za uskršnju trpezu, a stil francuske kuhinje. Lisnato testo će pružiti hrskavu teksturu koja prekriva mekan i sočan fil što daje dodatan užitak jelu. Meso će vas činiti sitim, a priprema je veoma jednostavna.
Ulepšajte uskršnju trpezu ukusnim rolatom
Ovo je veoma zanimljiv recept i veoma lepo izgleda. Zbog toga ga lako možete servirati i učiniti vašu trpezu predivnom i za oko. Možete eksperimentisati sa filom, dodajući različite začine, biljke ili dodatke po vašoj želji, što ovom receptu daje fleksibilnost da ga prilagodite svom ukusu i predstavite svoje kulinarske kreacije.
Recept za francuski uskršnji mesni rolat
Sastojci
- 500 g mlevenog telećeg mesa
- 300 g mesa kobasice
- 1 veza vlašca i majčine dušice
- 2 rolne lisnatog testa
- 3 tvrdo kuvana jaja + 2 cela sveža jaja + 1 žumance
- 2 kašike kisele pavlake
- 1 kašika mleka
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica zdrobljenih semena korijandera
- 2 prstohvata muskatnog oraščića
- 2 prstohvata timijana
- So i biber ukusu
Priprema
- Stavite meso u posudu procesora za hranu.
- Dodajte ulje, pavlaku, korijander, muškatni oraščić, majčinu dušicu, 2 cela jajeta, seckano začinsko bilje, so i biber. Mešajte dok ne dobijete homogenu masu.
- Zagrejte rernu na 210°C. Jedno od lisnatog testa stavite u pleh obložen papirom za pečenje, pa ga izbockajte viljuškom.
- Ogulite tvrdo kuvana jaja i isecite ih na pola. Po dnu testa rasporedite mleveno meso i meso od kobasica, na vrh stavite tvrdo kuvana jaja i prekrijte drugim testom.
- Višak odrežite, ivice navlažite sa malo vode da prijanjaju, pa vrhom noža nacrtajte male ukrase.
- U sredini napravite dimnjak tako što ćete zamotati traku pergament papira.
- Premažite vrh lisnatog testa žumancetom.
- Pecite 35 do 40 minuta: gornja strana treba da lepo porumeni.
- Pažljivo odmotajte i poslužite rolat topao ili hladan, uz zelenu salatu.
- Za više hrskavosti u fil možete dodati i seckane lešnike.
Još jedan zanimljiv recept za mesni rolat, možete pogledati ovde:
Prijatno!
Snežana Vranić je autorka koja vrlo rado istražuje teme zdravlja i gastronomije, što je prešlo i u njen profesionalni angažman. Međutim, njeno polje interesovanja obuhvataju i teme povezane sa astrologijom, kao i razumevanjem međuljudskih odnosa. Snežana je aktivan autor i na portalu lepotaizdravlje.rs.
Izvor slike: MarynaVoronova/GettyImagesPlus