Proteinska dijeta: 3 deserta koja možete jesti bez griže saveti (recepti)
07. februar 2023.
| Aleksandra DudvarskiAko promenimo nekoliko sastojaka, možemo da jedemo veoma ukusne kolače čak i tokom proteinske dijete. Od kolačića do pita, skoro svaki popularni desert ima svoju dijetalnu verziju.
Međutim, dobro je znati koji sastojci se mogu promeniti da bi naši deserti bili keto kompatibilni.
Na primer, ako belo brašno zamenite bademovim ili kokosovim brašnom sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, već se možete uklopiti u proteinsku ishranu. Beli šećer se može zameniti stevijom i eritritolom kako bi se uklopio u ugljeni hidrat čak i tokom proteinske dijete. Otkrivamo vam recepte koje možete koristiti za pripremu poslastica tokom proteinske dijete .
Proteinska dijeta- recepti za deserte
Proteinski američki kolačići od čokolade
Čokoladni keksi su slatkiši koji uvek treba da budu pri ruci, ako nas dođe želja za užinom. Ovaj recept prekriven čokoladom se takođe može jesti na proteinskoj dijeti. Sadrži sastojke sa malo ugljenih hidrata, bademovo brašno i eritritol ili steviju u prahu. U jednom keksu ima 2,1 grama ugljenih hidrata.
Sastojci:
225 grama bademovog brašna
2-4 kašike čokoladnih čipsa ili čokoladnih mrvica bez šećera
Stevija ili eritritol u prahu koji odgovara dvema kašikama šećera
¼ kašičice soli
⅛ kašičice sode bikarbone
2 kašike kokosovog ulja
1 kašičica ekstrakta vanile
2-3 kašičice mleka ako je potrebno
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 stepeni.
- Pomešajte sastojke. Dodajte dovoljno mleka da dobijete testo koje se može dobro oblikovati.
- Od njega napravite keks (prvo formirajte kuglu, pa spljoštite).
- Kada keksiće stavite na pleh, pecite ih 10-12 minuta.
- Ostavite da se ohladi još 10 minuta pre jela.
Hranljive materije po kolačiću: 80 kcal, 7,1 masti (3 g zasićenih masti), 1,9 g proteina, 3,3 g ugljenih hidrata, 1,2 g vlakana, 0 g šećera, 61 g natrijuma.
Proteinska dijeta i proteinski čizkejk
Ništa vas ne oduševljava više kao ukusan, sočan kolač od sira. Međutim, klasični recept sadrži i dosta dodatog šećera. Ako želimo da jedemo kolač od sira čak i tokom proteinske dijete, moramo ih zameniti. Ovaj čizkej zahteva samo 8 sastojaka i može se pripremiti za 10 minuta. Još bolje je da jedna kriška sadrži samo 5 grama ugljenih hidrata.
Sastojci:
za testo:
450 grama bademovog brašna
76 grama putera
2 kašike stevije
1 kašičica ekstrakta vanile
Za fil:
860 grama prirodnog krem sira
100 grama stevije u prahu
3 velika jaja
1 kašika limunovog soka
1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Kora:
-
- Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kalup za tortu prečnika 23 cm obložite papirom za pečenje.
- Pomešajte sastojke u posudi. Testo će imati blago mrvičastu teksturu.
- Utisnite testo na dno kalupa za tortu. Pecite 10-12 minuta dok ne porumeni.
- Ostavite da se ohladi 10 minuta.
Fil:
- Miskerom izmešajte krem sir i zaslađivač dok smesa ne postane penasta.
- Dodajte jaja jedno po jedno.
- Umešajte limunov sok i ekstrakt vanile.
- Mešajte fil na maloj brzini, inače će biti previše vazdušnih mehurića, što nije baš dobro za kolač od sira.
- Sipajte fil na podlogu za tortu. Zagladite vrh lopaticom. Kucnite kalup za torte o radnu površinu nekoliko puta da oslobodite mehuriće iz fila.
- Pecite 40-55 minuta, dok sredina nije skoro gotova, ali još uvek tečna.
- Ostavite da se ohladi u obliku, a zatim stavite u frižider najmanje 4 sata pre serviranja. Ne pokušavajte da ga izvadite iz kalupa pre nego što se potpuno ohladi.
Hranljive materije u jednoj kriški keto kolača od sira: 325 kcal, 31 g masti, 7 g proteina, 6 g ugljenih hidrata, 1 g vlakana, 2 g šećera.
Pita od jabuka i proteinska dijeta
Svi vole pitu od jabuka. Postoji samo jedan problem: u jednoj kriški ima 41 g ugljenih hidrata! Pokazujemo vam tajni sastojak koji vam pomaže da jedete pitu od jabuka čak i na proteinskoj dijeti.
Sastojci:
Za fil od jabuka:
110 grama putera
50 grama stevije u prahu
6 kašika limunovog soka
2 kašičice mlevenog cimeta
1 kašičica mlevenog muškatnog oraščića
½ kašičice mlevenog kardamoma
1 kašika želatina u prahu
2 srednje jabuke, iseckane na kockice
1 kašičica ekstrakta vanile
Za testo za pitu:
450 grama bademovog brašna
50 grama stevije u prahu
½ kašičice soli
110 grama rastopljenog putera
1 veliko jaje
½ kašičice ekstrakta vanile
1 kašika želatina u prahu
2 kašike vode
Priprema:
Fil:
- U maloj posudi rastvorite želatin u 3 kašike limunovog soka.
Rastopite puter u velikooj šerpi. Umešajte zaslađivač, preostale 3 kašike limunovog soka i začine. Kada se želatin stvrdne, mešajte ga dok se potpuno ne rastvori. - Dodajte jabuke. Kuvajte 30-40 minuta, dok potpuno ne omekša, konzistencije nalik na fil.
- Umešajte ekstrakt vanile.
- Hladite fil najmanje 20 minuta.
Testo za pitu:
- Zagrejte rernu na 180 stepeni.
- Umesite sastojke u testo, osim želatina i vode.
- Rastvorite želatin u vodi, a zatim ga umesite u testo.
- Prerežite testo na pola. Raširite jednu polovinu na dno posude za pitu.
- Obložite strane testom.
- Pecite 10-12 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
- Ostavite da se ohladi 10 minuta. Zatim na njega stavite fil.
- Razvaljajte drugu polovinu testa i rasporedite je na pitu. Ostavite rupice na njemu kako bi para mogla da izlazi tokom pečenja.
- Pecite dok ne dobije zlatnu boju.
Hranljive materije u jednoj kriški pite od jabuka: 363 kcal, 33 g masti, 10 g proteina, 12 g ugljenih hidrata, 4 g vlakana, 3 g šećera.
Aleksandra Dudvarski, s bogatim iskustvom koje obuhvata više decenija rada u novinarstvu, istaknula se kao ključna figura u Color Media International kompaniji. Kroz svoju impresivnu karijeru, Aleksandra je doprinosila širokom spektru publikacija, uključujući prestižne titule kao što su Marie Claire, Bravo, i Lepota&Zdravlje, pokazujući izuzetnu svestranost i stručnost u različitim žanrovima i temama. Kao urednik Marie Claire, ona je uspela da ovom magazinu udahne jedinstveni glas i perspektivu, čime je privukla široku čitateljsku publiku zainteresovanu za modu, kulturu i društvene teme.
Izvor vesti: marieclaire.hu
Izvor slike: bhofack2/iStock/Getty Images Plus via Getty Images