Hleb od banane: Najjeftiniji i najukusniji recept!
02. februar 2023.
| Aleksandra DudvarskiHleb od banane, odnosno banana bread, sve je popularnija opcija za zdravi slatkiš. Pored toga što se veoma jednostavno pravi, pristupačan je, a većinu namirnica već imate kod kuće, tako da ga možete praviti kada god poželite. Uz to što može da se konzumira kao desert, banana hleb može biti i idealna opcija za doručak.
Kako se pravi hleb od banane?
Tokom zimskog perioda, nemamo toliki raznovrsni izbor voća, ali banane su nam dostupne tokom cele godine. I upravo su one glavni sastojak ovog slatkiša.
Savet je da birate što tamnije banane, jer su one slađe. Ovo je i sjajan način da se rešite banana s tačkicama na kori koje, najverovatnije ukućani (a naročito deca) izbegavaju. Osim toga, nijedno dete nikada verovatno nije reklo „ne“ ukusnom banana hlebu. .
Ono što je takođe veoma dobro kod hleba od banane – pored toga što od sniženih, prezrelih banana možete da ispečete najukusniji kolač – jeste to što je izuzetno jednostavan za pravljenje. Samo treba da pomešamo sastojke u pravom redosledu i već možemo da ga pečemo. U međuvremenu, domo će da se prožima božanski miris banana hleba.
View this post on Instagram
Hleb od banane recept
Sastojci:
3 prezrele banane
1 jaje
125 grama smeđeg šećera (dobar je i beli šećer, ali smeđi daje kolaču ukus karamele)
vanilin šećer
½ kašičice praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
prstohvat cimeta
180 grama brašna
50 grama rastopljenog putera (opciono)
Priprema:
1. Zgnječite banane u činiji uz pomoć viljuške, pa ih pomešajte sa jajima i šećerom dok ne smesa ne postane penasta.
2.Pomešajte suve sastojke u drugoj posudi i dodajte mešavini sa bananama.
3. Na kraju dodajte otopljeni puter. Ovaj korak se može izostaviti ukoliko ili nemate puter ili vodite računa o liniji. Puter daje bogatiji ukus.
4. Kada sve izmešano, testo sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni sat vremena.
Možete poslužiti uz sladoled od vanile ili uz omiljenu šoljicu čaja ili kafe.
Savet plus: U smesu možete ubacivati i sastojke po želji, kao što su orasi, bademi, komadići crne čokolade, cimet, suvo voće i slično.
U slučaju da banana hleb birate kao opciju za doručak, poslužite uz mladi sir i voće po izboru.
Budite kreativni i igrajte se sa osnovnim receptom
Prijatno!
Aleksandra Dudvarski, s bogatim iskustvom koje obuhvata više decenija rada u novinarstvu, istaknula se kao ključna figura u Color Media International kompaniji. Kroz svoju impresivnu karijeru, Aleksandra je doprinosila širokom spektru publikacija, uključujući prestižne titule kao što su Marie Claire, Bravo, i Lepota&Zdravlje, pokazujući izuzetnu svestranost i stručnost u različitim žanrovima i temama. Kao urednik Marie Claire, ona je uspela da ovom magazinu udahne jedinstveni glas i perspektivu, čime je privukla široku čitateljsku publiku zainteresovanu za modu, kulturu i društvene teme.
Izvor vesti: marieclaire.hu
Izvor slike: Arx0nt/iStock/Getty Images Plus via Getty Images