1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Sočne pileće čufte: Idealan...

Sočne pileće čufte: Idealan lagani prolećni ručak

15. mart 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Mnogi strahuju da će ćufte napravljene od piletine biti suve, ali srećom, uz nekoliko lukavih trikova, od posnijeg mesa možete napraviti i sočno i ukusno jelo.

Ćufte su veoma praktične, a uglavnom su posebno omiljena jela za decu. Mogu se poslužiti sa povrćem, sosom, prelivom za testeninu ili pirinčem i krompirom.

Tradicionalne ćufte se pravi od svinjskog mesa, ali ako se neko drži laganije ishrane, možda bi vredelo preći na piletinu. Srećom, ne morate da odustanete od sočnosti čak ni kod posnog mesa. Ureceptu ispod, božanstveno kremasta rikota čini ćufte lakšim, ukusnijim i sočnijim. Limun i svež peršun se odlično slažu sa rikotom, pa su i ove namirnice ušle u recept, ali ako želimo da mu damo još karakterniji ukus, umešajte i malo rendanog parmezana!

Poslužite uz hrskavo povrće na žaru ili bilo koji od naših omiljenih priloga!

Sočne pileće čufte

Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
so i biber
1 veliko jaje
2 čena belog luka, narendanog
3/4 šolje rikote (bez soka)
1/2 šolje peršuna, grubo iseckanog
3/4 šolje panko hlebnih mrvica (prezle) *
500 grama mlevene piletine
Sok od jednog limuna
rendani parmezan po ukusu (opciono)
*panko hlebne mrvice predstavljaju nešto krupniju prezlu, a prave se od zamrznih parčadi hleba koje se rendaju na rendi za sir
Priprema:
  1. Zagrejte rernu na 200 stepeni!
  2. Za ćufte lagano umutite jaje u srednjoj činiji, dodajte beli luk, rikotu i maslinovo ulje, pa umešajte meso i panko mrvice. Ako želite, umešajte malo rendanog parmezana. Masu lagano razmutite rukom, ali pazite da je ne mesite previše, jer će tako naše ćufte učiniti čvršćim i suvim! Dobro je ako se pojedinačni delovi sastojaka još uvek mogu ukloniti!
  3. Malo navlaženim rukama formirajte ćufte veličine otprilike loptice za stoni tenis. Pazite da masu ne stiskate previše!
  4. Stavite ćufte na pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih dok ne dobiju zlatnosmeđu boju (15-20 minuta).
  5. Poslužite poprskano svežim limunovim sokom i dodajte još parmezana ako želite!

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Nadezhda_Nesterova/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate