1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Veganski paprikaš od pečuraka

Veganski paprikaš od pečuraka

11. mart 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Predstavljamo vam ovaj božanstveni recept u kojem će uživati i oni koji nisu vegani!

Pečurke i paprika su jedan od naših omiljenih variva, jer je ovo jelo zasitno i lako se priprema, a sadrži malo kalorija.

Ovog puta smo napravili vegansku verziju bez mleka, koju smo poslužili uz bulgur kao prilog, ali se odlično slaže i sa pirinčem, testeninom i njokama. Možete ga jesti bilo kojim radnim danom uveče, tako je brz, ali se takođe odlično drži i kao nedeljni ručak.

Veganski paprikaš od pečuraka

 

Sastojci:

1 kašika biljnog putera/margarina
2 kašike maslinovog ulja
1 srednja glavica belog luka
3 čena belog luka
soli po ukusu
biber po ukusu
1 kašičica majorana
50 dkg šampinjona
1 dcl belog vina (suvo vino)
1 kašika skroba
1 kašika dimljene crvene mlevene paprike
3 kašike biljne pavlake (oko 75 g)
1 veza peršuna

Priprema:


  1. U većoj šerpi zagrejte margarin i maslinovo ulje, pa pažljivo prodinstajte seckani luk i beli luk. Možete i malo karamelizovati luk.
  2. Začinite solju, biberom i majoranom, a zatim dodajte pečurke isečene na kriške. Zalijte sa malo belog vina i pustite da se pečurke prodinstaju. Možete čak i da sipate malo vode ili da zamenite vino vodom ili temeljcem (bujonom) od povrća.
  3. Kada se pečurke prodinstaju, kuvajte ih dok ne omekšaju, često mešajući,  dok voda ne ispari.
  4. Kada su pečurke već omekšale, sve to pospite sa malo skroba i dobrom količinom dimljene paprike. Dobro promešajte, pa dodajte biljnu pavlaku i umešajte. Ako paprikaš postane jako gust, dodajte malo vode.
  5. Dekorištite peršunom i poslužite toplo.

Prijatno!

 

Izvor vesti: https://marieclaire.hu/gasztro/2023/02/26/vegan-gombapaprikas-nosalty/

Izvor slike: Stanislav Ostranitsa/iStock/Getty Images Plus via Getty Images Plus

Nastavite da čitate

kus-kus priprema

Kus-kus priprema u Trapani stilu

U ovom receptu možete videti kako se kus-kus priprema. U pitanju je bogato jelo, intenzivnog ukusa koje nas u mislima šalje na Mediteran.