Jeftino i lako: 10 saveta kako da poboljšate zdravlje

13. januara 2023.

| Miljana Momirović
Otkrivamo vam 10 načina kako da budete zdraviji jeftino i bez velikog truda.

Svedoci smo da su cene otišle gore i da je postalo nezamislivo otići u supermarket bez malog bogatstva. Posebno ako želite da kupite kvalitetne namirnice. Ali otkrivamo vam 10 načina kako da budete zdraviji jeftino i bez velikog truda.

 

10 načina kako da lako i jeftino poboljšate zdravlje

 

Plan na prvom mestu

Znate za onu staru izreku – dobar plan je pola posla. I zaista jeste, posebno kada je u pitanju priprema obroka. Kada detaljno isplanirate vaše obroke, manja je verovatnoća da ćete potrošiti novac na gotova jela, skupe sendviče i nezdrave grickalice.

Kako da poboljšate zdravlje bez teretane?

Naravno, grupni treninzi umeju da izazovu nelagodu i anksioznost, a možda su i trenutno izvan vašeg budžeta. To nije nikakav problem jer vežbe za oblikovanje možete uraditi i kod kuće. Na YouTube kanalima možete pronaći veliki broj treninga kod kuće. Od aerobika i vežbi izdržljivosti visokog inteziteta do laganog istezanja poput pilatesa.

Trčanje je takođe besplatno! Uz razne aplikacije koje mere pređenu kilometražu, bićete motivisani da se sve više aktivirate.

Šetnja je besplatna

Ne samo što je lak, nego je i jeftin način da poboljšate svoje zdravlje. 10,000 koraka dnevno nije nedostižno, a motivisaće vas da šetate sve više i više. To može biti i rana jutarnja šetnja ali i popodnevno druženje sa drugaricom. Umesto odlaska na kafu, ispričajte se dok zajedno radite na svojoj liniji.

Flašica sa vodom pomaže da budete zdraviji

Hiljadu puta ste čuli ali glavni, jeftin i lak način da poboljšate zdravlje je da pijete više vode. Teško je podstaći sebe na ispijanje vode, posebno ako do sada niste imali naviku. Jedan od proverenih „caka“ je nošenje flašice sa vodom. Biće uvek uz vas da vas podseća da je popijete. Pored toga, smanjićete potrebu za kupovinom gaziranih i nezdravih pića na kiosku kada ožednite.

Plešite uz dobru muziku

Jednostavno pustite plejlistu koja u vama budi pozitivnu energiju i plešite. Potrošićete kalorije, a lak je i jeftin način da budete zdraviji uz malo truda. Ako želite, možete plesati čak i uz neki plesni YouTube video i naučiti neke nove pokrete.

Pažljivo birajte supermarket u kom kupujete

Istraživanje cena pre odlaska u kupovinu može da vam uštedi veliku sumu novca na duge staze. A možete lako uporediti i nutritivne vrednosti. Tako ćete biti zdraviji, a potrošićete manje novca. Potražite i kupone, popuste na aplikacijama – gotovo svi veći marketi ih imaju.

Veća pakovanja su jeftinija

U startu ćete potrošiti malo više novca ali kada vidite koliko ste uštedeli – stvarno se isplati! Veća pakovanja mesa, mlečnih proizvoda, zamrznutog povrća su još jedan od načina da poboljšate zdravlje. Ne samo da će vaš nedeljni budžet biti pametno iskorišćen, nego ćete i lakše planirati obroke.

Kuvanje unapred olakšava život

Koliko puta vam se desilo da umorni dođete sa posla i na brzinu ispržite pomfrit i pohovano meso u dubokom ulju? Priprema hrane „na veliko“ je pristupačan i brz način da odmah pojedete nešto zdravo.

Na kraju krajeva, štedite vreme na razmišljanje šta danas skuvati. A hranu koju ne iskoristite uvek možete zamrznuti i ponovo odmrznuti kada budete želeli.

Kako da budete zdraviji dok spavate?

Dobar i čvrst san je najjednostavniji način da poboljšate vaše zdravlje. Dokazano je da san ubrzava oporavak organizma, smanjuje krvni pritisak i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Uvek imajte na umu da vam na kraju dana ostane dovoljno vremena da se do ujutru dobro naspavate.

Ne treba vam skupa oprema

Odeća za trening, tegovi, pametni sat za merenje koraka i kalorija – sve je to skupo. Ali dobra vest je da vam nije neophodno. Osim što je trčanje besplatno, možete se udružiti sa prijateljima i zajedno kupiti opremu. Takođe, u prodavnicama polovne robe možete pronaći očuvane trenerke i sportsku garderobu.

 

Za zdravlje nikad ne žalite novac ali potrošite ga pametno. Uštedite na skupim restoranima, neplaniranim kupovinama namirnica i sportskoj opremi. Vaš organizam će vam biti zahvalan na vitaminima, dobrom snu i puno vode, a ne na najnovijem modelu patika.

 

Izvor: 14 ways to stay healthy on a budget: How to get fit for free | Marie Claire UK

Izvor vesti: mariclaire.uk

Izvor slike: nd3000/GettyImagesPlus