Prema poslednjim istraživanjima, žene koje jedu ultra-prerađenu hranu imaju 30% veće šanse da umru od raka jajnika, a 16% od raka dojke. Koje to namirnice povećavaju rizik od kancera?
Naučnici su godinama sugerisali da se rizik od raka povećava ako prečesto jedete ultra-obrađenu hranu. Tim istraživača sa Imperijal koledža u Londonu zato je sproveo opsežno istraživanje na ovu temu, a njihovi nalazi su poražavajući.
Prema njihovoj studiji, objavljenoj 31. januara 2023. u časopisu eClinical Medicine, ako vam je ishrana zasnovana na bezalkoholnim pićima, industrijskom hlebu, gotovim jelima ili žitaricama značajno povećavate rizik od razvoja raka. One žene koje se ovako hrane povećavaju i svoje šanse za umiranje od raka jajnika i to za 30 odsto i od raka dojke za 16 odsto.
„Ova studija doprinosi rastućim dokazima da ultra-obrađena hrana negativno utiče na naše zdravlje, uključujući rizik od raka“, tvrdi vodeći autor ove studije dr Ester Vamos, sa Škole za javno zdravlje pri Imperial College London.
Postoji veza između prerađene hrane i kancera
Pomenuta studija rezultat je desetogodišnjeg analiziranja zdravstvenih kartona 200.000 Britanaca iz UKBiobanke. Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa Međunarodnom agencijom za istraživanje raka (IARC), Univerzitetom u Sao Paulu i Univerzitetom NOVA u Lisabonu.
Tokom 10 godina, naučnici su pratili način ishrane i tip hrane koju jedu Britanci uključeni u studiju i, paralelno, rizik od razvoja 34 lokalizovana karcinoma.
I rezultati su jasni: što je učesnik više koristio prerađenu hranu, to se više povećavao njegov rizik od kancera. „Za svakih 10% koje je ultra – prerađena hrana uzimala u ukupnoj ishrani osobe, šansa za dobijanje raka povećavala se za dva odsto. Tokom studije kod 15.921 Britanca uključenog u studiju razvio se jedan od praćenih kancera.
Još više uznemiravaju sledeći rezultati: rizik od umiranja od raka se takođe povećava sa unosom prerađene hrane. Kada povećate potrošnju prerađevina preko 10 odsto, povećava se šansa za smrtni ishod rada i to za 6 odsto. Najgora je sitaucija u slučaju raka jajnika i raka dojke gde je ovaj rizik još i veći.
Ultraprerađevine u supermarketima
Iako nije dokazana uzročna veza između konzumiranja ove ultra-prerađene hrane i razvoja raka, ovo istraživanje ne bi se smelo zanemariti. Pogotovo kada znate da su ultraprerađevine zvezde svakog supermarketa.
Prema britanskom tabloidu The Sun, Britanski centar za istraživanje raka procenjuje da se 54% slučajeva raka creva može sprečiti zdravijim načinom života. Kao takva, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da ograničite potrošnju besplatnih šećera na 10% ukupnog energetskog unosa.
Dodaci ishrani upotpunili su dnevne rutine mnogih ljudi, koji na taj način doprinosi svom zdravlju, moralnoj snazi i raspoloženju. Međutim, ukoliko se uzimaju bez recepta, ovi mikronutrijenti mogu dovesti organizam u opasnost.