1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Vreme za sebe: Da...

Vreme za sebe: Da bismo bili srećni koliko slobodnog vremena u toku dana treba da izdvojimo?

25. март 2023.

| Aleksandra Dudvarski
U društvu u kome rad i produktivnost vladaju našim danima, slobodno vreme i odmor su zanemareni. Međutim, odvajanje vremena za sebe jedan je od ključeva sreće. Ali „previše“ slobodnog vremena takođe može štetiti našem blagostanju. Dakle, koliko sati treba da posvetimo svojim hobijima da bismo bili srećniji?

Posao, mentalno opterećenje … Mnoge žene ne uživaju u „slobodnom vremenu“. Međutim, ove pauze su neophodne kako ne bi bili preplavljeni umorom i depresijom.

Ali, neki istraživači tvrde da je previše vremena posvećenog odmoru takođe loše za našu psihu. Stoga je neophodno kvantifikovati vreme mirovanja koje nam je potrebno svaki dan.

Vreme za sebe i nivo sreće

Nije iznenađujuće da svaki dan imamo vrlo malo slobodnog vremena nije dobro za naše blagostanje. A nauka je ta koja to potvrđuje. Studija , objavljena u septembru 2021. u Američkom psihološkom udruženju, proučavala je uticaj slobodnog vremena na nivo sreće pojedinaca.

A nedavno istraživanje je pokazalo da su učesnici „sa manje od dva sata slobodnog vremena dnevno prijavili povećan stres, što znači da su jednostavno bili previše zauzeti poslom, obavezama, brigom oko dece ili drugim problemima da bi maksimalno povećali svoju sreću“, kaže Max Alberhasky (Maks Alberhaski), istraživač na Univerzitetu u Ostinu, za Psichology Today.

Ali dok je svaki dan provoditi neko vreme opuštajući se, razmišljajući o sebi ili bavljenjem hobijima, povezano sa visokim zadovoljstvom, čini se da previše slobodnog vremena nije tajna sreće. Posebno zato što dovodi do stvarnog nedostatka produktivnosti i gubitka smisla koji se daje našim danima.

Previše slobodnog vremena šteti našem blagostanju

Da li ste godinama sanjali da napuštate posao da biste sve vreme provodili na plaži, pijuckajući koktele i čitajući knjige? Međutim, iako je ova želja koliko je prirodna toliko i rasprostranjena u populaciji, „imati neograničeno slobodno vreme nije uvek tako neverovatno kao što se očekivalo“, nastavlja Max.

Zaista, kao što neki penzioneri doživljavaju, previše vremena za sebe može biti frustrirajuće. A posedovanje više od pet sati slobodnog vremena svakog dana će dovesti do snažnog umora kod pojedinaca. „Stalno obilje slobodnog vremena štetno je za sreću zbog dosade“, dodaje Max.

Dakle, „naši rezultati sugerišu da ispunjavanje čitavih dana po želji može učiniti osobu jednako nesrećnom. Umesto toga, ljudi bi trebalo da se trude da imaju umerenu količinu slobodnog vremena da provode kako žele“, rekla je  Marissa Sharif (Marisa Šarif), profesorica škole Vorton i autorka studije.

Jednako je važno kako provodimo slobodno vreme

„Konačno, bilo bi idealno slobodnog vremena svakog dana da biste se osećali srećnim satima, to je upravo ono što je potrebno “, kaže Max. Međutim, podjednako je važno kako provodite to slobodno vreme.

„Kada se slobodno vreme koristi na produktivnije načine, kao što je bavljenje timskim sportom ili volontiranje, pet ili više sati dnevno može održati ili čak povećati sreću. Slično tome, slobodno vreme provedeno u druženju sa drugima ima sličan pozitivan efekat, dok trošenje pet sati sati ili više slobodnog vremena može nas učiniti nesrećnim, izolovanim“, zaključuje istraživač.

Iako nisu svi u mogućnosti da oslobode najmanje dva sata slobodnog vremena svakog dana, ključ je imati „malo trenutaka bez stresa za sebe“.

„Važno je da nekoliko sati u danu posvetite sebi i da ih provedete na način na koji želite, a ne na obaveze“, podržava Cassie Mogilner Holmesn (Kesi Mogilner Holmesn), koautorka studije.

Izvor vesti: maireclaire.fr

Izvor slike: Evrymmnt/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate