1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Uskršnja dekoracija 2023. na...

Uskršnja dekoracija 2023. na skandinavski način!

08. април 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Da li ste se pripremili za Uskrs? Ne treba ulagati u skupe i nepotrebne plastične dekoracije koje su više kičaste nego lepe, i to ne u pozitivnom smislu te reči. Hajde da budemo inspirisani skandinavskim tradicijama i napravimo ove jednostavne, ali atraktivne uskršnje ukrase.

Ne samo velika porodična okupljanja, već i ručno rađeni ukrasi smatraju se skandinavskom uskršnjom tradicijom, koju treba da usvojimo.

Ako ne kupimo ukrase, već sami napravimo uskršnje ukrase , praznik neće biti još jedna stavka koju treba označiti sa naše liste obaveza, ali ćemo se zaista prilagoditi tome. U Švedskoj ovo shvataju toliko ozbiljno da postoji čak i posebna reč za pravljenje uskršnjih ukrasa sopstvenim rukama: paskpissla.

Kao što smo već navikli, skandinavska jednostavnost i bliskost prirodi karakterišu i uskršnje dekoracije. Pokazujemo vam kojih 5 vrsta dekoracije koja se lako pravi.

Skandinavska uskršnja dekoracija 2023.

1. Uskršnje jaje sa krunom

Norvežanka Engla Monica Strand (Engla Monica Strend) podelila je varijaciju uskršnjeg jaja na svojoj stranici na društvenim mrežama, koja će vas garantovano razveseliti na uskršnje jutro.


Skuvajte jaje, na njemu flomasterom nacrtajte veselo lice, a zatim ga ukrasite lepom krunom ili sićušnim cvetnim venčićem.

2. Farbanje jaja, naravno

Ostanimo još malo sa uskršnjim jajima. U skandinavskim zemljama postoji duga tradicija farbanja jaja prirodnim materijalima i biljkama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nina Telban (@ninatelban)

Dok je bojenje ljuskom luka skoro uobičajeno kod nas, uskršnja jaja se u nordijskim zemljama farbaju i sa brojnim drugim povrćem, voćem i začinima, poput španata, cvekle, kurkume… .

3. Papirna jaja na granama drveća

U skandinavskim zemljama u vazama ne stoji toliko ukrasa, koliko obična grana drveta. Ovo daje osnovu za uskršnje dekoracije. Na njega možemo da okačimo šarena papirna i druge ukrase. A kako napraviti papirna jaja, saznajte u videu u nastavku.

4. Privezak od žičanog perja

Tradicionalni uskršnji ukras u Švedskoj je kačenje ptičjeg perja na grane breze.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marianne Wikner (@mariannewikner)

Dekoraterka enterijera Marianne Wikner (Marijana Vikner) nastavila je sa ovom uskršnjom tradicijom i napravila šarene pernate ukrase od žice, koje se mogu okačiti na koru ili grane drveća.

5. Vaskršnji venac

Uskršnji venac ne može izostati od vaskršnje dekoracije. Ovo je pravi ukras prolećnog pozdrava.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kristin Østebø (@kristin_adelaide)


Cvećarka Kristin Østebø (Kristin Ostebo) osmislila je vrlo jednostavan i čist, potpuno skandinavski uskršnji venac, koji čak i mi možemo napraviti kod kuće vlastitim rukama.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: leonovo/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate