1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Putovanja će biti lakša...

Putovanja će biti lakša od 2024: novi propisi na aerodromima

19. јануар 2023.

| Borivoj Antonić
Šta čeka turiste u 2024?

Putovanja 2024. godine mogu postati neverovatno lakša i jednostavnija. Nova tehnologija može prepoloviti vreme čekanja na bezbednosnoj proveri.

 

Zbog čega se na aerodromima stvaraju toliki redovi?

Kao posledica pandemije COVID-19,dugi redovi na aerodromima širom sveta su postali svakodnevnica. Zbog toga uprave aerodroma i avio kompanije preporučuju raniji dolazak na aerodrom kako bi putnici mogli na vreme proći sigurnosni pregled.

Nije samo pandemija uzročnik ovolikih redova. U periodu između 2000. godine i 2019. godine broj globalnog broja putnika skočio je sa 1,8 milijardi na 3,2 milijarde. Ovo je nateralo aerodrome da uvode novu i modernu tehnologiju da bi mogli ubrzati protok putnika.

Takođe, da bi istovremeno sačuvali njihovu sigurnost, s obzirom da je 11. septembar 2001. godine, dan na koji se desio teroristički napad na kule bliznakinje, primorao kompanije i aerodrome da u velikoj meri povećaju kontrolu putnika i uvedu striktna pravila.

Prema važećim pravilima, kada putujete avionom, u ručnom prtljagu možete držati ukupno 1 litar tečnosti u posudama od 100 ml , koji se može uneti samo u providnoj plastičnoj kesi maksimalnog kapaciteta 1 litar .

 

Putovanja 2024: nova pravila i nova tehnologija

Međutim, u roku od dve godine, bezbednosna ograničenja za tečnosti u ručnom prtljagu na aerodromima mogu biti ukinuta. Zahvaljujući novoj tehnologiji, uskoro ćemo moći da prođemo kroz obezbeđenje sa velikom flašom tečnosti bez potrebe da vadimo laptop iz ručnog prtljaga.

Najsavremeniji CT bezbednosni skeneri – slični CT mašinama koje se koriste u bolnicama – omogućavaju 3D provere prtljaga visoke rezolucije kako bi se smanjili redovi i vreme čekanja na aerodromima.

Sadašnje pravilo o 100 ml na snazi je od novembra 2006, nakon neuspelog terorističkog napada. Međutim, novi skeneri omogućavaju aerodromskom osoblju da pregleda sadržaj torbe iz svih uglova, za razliku od skenera koji se trenutno koriste, a koji mogu da naprave samo 2D sliku prtljaga. Nova tehnologija je najavljena 2019. godine, ali je njeno uvođenje odloženo zbog epidemije.

U Srbiji, nažalost, ostaje da čekamo da nam na se ovaj način olakša putovanje. Novi propisi iz 2024. važe samo za aerodrome u Ujedinjenom Kraljevstvu. Novi skeneri se već koriste uživo na aerodromu Šenon u Irskoj, gde je vreme čekanja putnika prepolovljeno.

 

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: vinhdav/ Getty Images Plus