Hleb od banane: Najjeftiniji i najukusniji recept!
Hleb od banane nije samo jeftina poslastica, jer nam je potrebno samo nekoliko sastojaka, već je i izuzetno ukusan. Štaviše, pravljenje je prava dečja igra.
07. децембар 2023.
| Milena JeremićBanane su mnogima omiljeno voće, i to sa dobrim razlogom. Neverovatno su ukusne, pristupačne, jeftine i što je najvažnije – pune su hranjivih materija.
Ova čuvena voćka kanališe stres, leči mamurluk, stimuliše proizvodnju serotonina, dobra je zamena za užinu, međutim, ona u sebi sadrži i određenu količinu šećera.
Naime, jedna banana srednje veličine sadrži oko 27 ugljinih hidrata koji se dalje razgrađuju na skrob, vlakna i šećer.
Ukupna količina šećera sadržanog u banani je 14,4 grama, a sastoji se prvenstveno od tri vrste šećera, koje uključuju saharozu, glukozu i fruktozu.
Skrob i vlakna u banani su složeni ugljeni hidrati čije će prisustvo usporiti apsorpciju šećera u telu, stvarajući sporiji i manje drastičan porast šećera u krvi od zašećerenog pića.
Iz tog razloga su banane nisko rangirane na skali glikemijskog indeksa koja se koristi za beleženje koliko brzo određena hrana može izazvati povećanje ukupnog nivoa glukoze u krvi.
Još jedna važna napomena o ukupnom sadržaju šećera je promena koja se javlja kako banane sazrevaju.
Banane koje nisu dovoljno sazrele će imati veći sadržaj skroba, koji će se postepeno pretvarati u šećer kako banana nastavi da zri.
Iz tog razloga, najzrelije banane sadrže najveću količinu šećera, tvrde stručnjaci.
Veći sadržaj ugljenih hidrata i šećera u bananama može sugerisati da kažete ”ne” ovom voću, ali na taj način možete propustite niz dodatnih vitamina i minerala koji mogu igrati važnu ulogu u bilo kojoj uravnoteženoj ishrani.
Banane su vlaknasta užina koja je mnogo zdravija od belog hleba ili čipsa. Sa toliko nutritivne vrednosti, potpuno odbacivanje banana možda nije najmudriji izbor.
Milena Jeremić, talentovana novinarka redakcije „Marie Claire“, zadužena je za neke od najčitanijih rubrika magazina, uključujući „Horoskop“, „Putovanja“ i „Beauty“. Od kada se pridružila kompaniji 2020. godine, Milena je u saradnji sa svojim timom postigla zapažene rezultate, unoseći svežinu i dinamičnost u sadržaj koji privlači široku čitateljsku publiku. Njena karijera u novinarstvu započela je 2015. godine, od kada kontinuirano razvija svoje veštine pisanja i duboko razumevanje tematike kojom se bavi. Milenina strast prema istraživanju novih trendova u lepoti, intrigantnih destinacija za putovanja i zanimljivih horoskopskih priča, čini njene tekstove ne samo informativnim već i inspirativnim za čitaoce.
Izvor vesti: Milena Jeremić
Izvor slike: any lane / pexels
Hleb od banane nije samo jeftina poslastica, jer nam je potrebno samo nekoliko sastojaka, već je i izuzetno ukusan. Štaviše, pravljenje je prava dečja igra.
Stručnjaci otkrivaju...
Da li ste znali da konzumacija orašastih plodova pre spavanja blagotvorno utiče na organizam?
Nema boljeg načina za ulazak u 2025. od nezaboravnog iskustva u luksuznom Hotelu Bellevue na ostrvu Lošinj. Smešten u prekrasnom okruženju, ovaj elegantni hotel obećava proslavu Nove 2025. godine ispunjenu vrhunskom gastronomijom, zabavom i opuštanjem.
Isprobajte jesenji Wellness Retreat by Chenot Espace! Jer dobro balansiranje i relaksacija nešto je na čemu svi mi treba da radimo...