1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Kako da prestanete da...

Kako da prestanete da uzimate telefon u ruke čim se probudite? Najefikasnije tehnike

06. мај 2023.

| Hana Dunđerov
Kako da telefon ne bude prva stvar na koju mislite...

Pre nego što ustanete iz kreveta, već proveravate svoj telefon. Naravno da niste jedini. Ali kako se osloboditi ove loše navike koja šteti našem fizičkom zdravlju koliko i našoj psihi?

Prema anketi iz 2019, prva stvar koju Francuzi urade kada se probude jeste da pogledaju svoj pametni telefon. Zaista, za polovinu ispitanih pojedinaca, provera njihovog telefona počinje pre nego što ustanu iz kreveta.

Široko rasprostranjen gest, koji može izgledati bezazleno i bez posledica, ali koji ipak štetno utiče na naše mentalno zdravlje i naše fizičko blagostanje. Ali kako da vam prva stvar ujutro ne bude proveravanje društvenih mreža, e-pošte i drugih poruka?

Kako da prestanete da uzimate telefon u ruke čim se probudite?

Prva jednostavna, ali efikasna tehnika: zašto ne biste započeli tako što ćete programirani alarm na svom mobilnom telefonu zameniti pravim budilnikom? Korišćenje budilnika koji nije multifunkcionalni uređaj eliminiše iskušenje da odmah uzmete telefon u ruke.

Stavite telefon u drugu sobu

Još jedan savet da se rešite ove loše jutarnje navike: stavite telefon u drugu sobu uveče, kako biste izbegli bilo kakvo iskušenje pre nego ustanete iz kreveta. Dakle, pokušajte da isključite telefon i ostavite ga u drugoj prostoriji tako da ne bude na vidiku i, nadamo se, van dohvata.

Osim toga, stavljanje telefona u drugu sobu pomoći će vam da prestanete da provodite sate skrolujući po društvenim medijima pre nego što zaspite noću. Zato što su naučnici jednoglasni: kasna upotreba ekrana koji raspršuju plavo svetlo remeti san.

Odvikavanje od telefona: Uspostavite wellnes rutinu

Da biste prestali da budete opsednuti proverom telefona kada se probudite, zamena ove navike drugom takođe se čini efikasnim rešenjem. Obezbedite sebi nešto prijatno čemu ćete se radovati čim ustanete, tako da je manja verovatnoća da ćete se okrenuti svom telefonu. Popijte dobru kafu, uradite jogu ili idite u šetnju, na primer.

Proveravanje telefona ujutru: navika štetna za naše mentalno zdravlje

Zato što je početak dana gledanjem u pametni telefon najbolji način da izazovete anksioznost. Zato što nas lišava mogućnosti da jutro započnemo sa samim sobom, daleko od buke sveta. Svi mi zaslužujemo vreme na početku dana da čujemo sopstvene misli i osetimo sopstvene emocije. Uz telefon, izlažemo se riziku da budemo izloženi negativnim ili stresnim informacijama.

Međutim, da biste prekinuli ovu lošu naviku, idite je korak po korak. Promena ne mora da se desi preko noći, ali je važno da pravite korake u pravom smeru.

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: JLco-Julia Amaral/iStock/GettyImagesPlus