1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Da li obraćate pažnju...

Da li obraćate pažnju na duhovnu higijenu?

07. фебруар 2023.

| Hana Dunđerov
Duhovna higijena nije isto što i mentalno zdravlje

Da li ste uvek umorni, da li vam je teško da se koncentrišete ili samo prerano zgrabite vodu bez razloga? Možda zato što ste zanemarili svoju duhovnu higijenu.

Šta je to duhovna higijena?

Mnogo je rečeno o fizičkoj i mentalnoj higijeni, ali o duhovnoj higijeni znamo mnogo manje. Duhovna higijena zapravo znači zadovoljavanje vaših duhovnih potreba.

Mnogi mešaju duhovnu higijenu i mentalno zdravlje. Ova dva pojma jesu u vezi, ali ne znače isto. Duhovna higijena se odnosi pre svega na našu energiju i temelji se na praksama koje od nas odbijaju neželjenu i negativnu energiju, energetske vampire i sve one ljude koji nam ne prijaju.

Prakse duhovne higijene se koriste da bi se negativna energija zadržala na odstojanju, ublažila anksioznost i depresija i generisalo više pozitivne energije.

Postoji mnogo znakova loše duhovne higijene koje možete prevideti. Može doći od upijanja negativnosti drugih, zadržavanja prošlosti ili samozanemarivanja.

Mnogi simptomi mogu ukazivati na nezadovoljene duhovne potrebe: stalni umor, iscrpljenost, poremećaj koncentracije, pa čak i razdražljivost. Ako primetimo takve stvari na sebi – a naravno da smo već vodili računa o našim osnovnim fizičkim i mentalnim potrebama – može biti da treba da vodimo računa o svojoj duhovnoj higijeni.

Kako se održava duhovna higijena?

Ali kako to možemo učiniti? Naravno, postoji nekoliko načina da se to uradi, od kojih svako može pronaći onaj koji najviše odgovara njegovoj ličnosti. Naravno, važno je da imamo osnovni interes za duhovnost, jer u suprotnom postoji velika šansa da nećemo biti zainteresovani za sledeće aktivnosti.

Jedan od najočiglednijih načina za održavanje duhovne higijene je praktikovanje meditacije i svesnosti. Takođe može pomoći ako samo provodimo vreme sa sobom, sami, i damo našim mislima malo prostora da slobodno teku. Ako već imamo rutinu u praktikovanju duhovnosti i otvoreni smo, možemo se okušati u obredima i ceremonijama – koristiti kristale za lečenje ili očistiti svoj dom paljenjem žalfije.

Ako želimo nešto uzdržanije, može mnogo pomoći i topla kupka sa eteričnim uljima. Poenta je da pokušamo da posvetimo malo pažnje sopstvenom unutrašnjem glasu, da se povežemo sa duhovnošću i pokušamo da uradimo aktivnosti koje joj odgovaraju. Naravno, samo ako verujemo u to!

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: fizkes/gettyimagesplus