1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Hoćemo li plavo more...

Hoćemo li plavo more uskoro gledati samo na razglednicama?

10. септембар 2023.

| Stana Luković
Boja mora menja se, a da mi nismo toga ni svesni

Tirkizna boja mora i okeana uskoro bi mogla da bude prošlost.

Iako deluje nestvrano, najnovija studija britanskog naučnog portala Phys.org pokazala je da u proteklih dvadeset godina okeani sve više menjaju boju.

U izveštaju se navodi da je razlog za to najverovatnije ljudska aktivnost. Kada bi se nastavio takav trend, intenzivna plava boja mora, kakva je karakteristična za trope, u nekim bi se delovima sveta mogla videti samo na razglednicama.

boja mora

Photo by Muhammadh Saamy on Unsplash

– U celini, okeani niske geografske širine postali su zeleniji u poslednjih 20 godina – navodi se u izveštaju objavljenom u časopisu Nature.

Simulacije koje predviđaju posledice klimatskih promena na Zemlji signalizirale su još godinama pre da bi okeani mogli početi da menaju boju, ali sada to potvrđuju i naučnici.

Severna Koreja zabranila ženama da nose šorts, razlog mnoge razbesneo

 

– Videti da se to stvarno događa nije iznenađujuće, nego zastrašujuće. A te su promene u skladu s klimatskim promenama koje je izazvao čovek – navodi koautorka studije Stefani Dutkevic u saopštenju, prenosi Punkufer.

Stručnjaci su uočili zelenije nijanse proučavajući stare satelitske snimke i zaključili da je 56 odsto okeana zelenije nego što je to bio slučaj na prelazu veka.

boja mora

Photo by A Nd Ki on Unsplash

Iako se u izveštaju ne navodi širi uticaj na ljude, studija otkriva kako je promena boje okeana verovatno znak da se život u moru menja.

Top 5 turističkih destinacija koje morate posetiti u 2024. godini

– Ne znamo šta uzrokuje ovaj trend. Razlog bi mogao biti organski materijal, promene u vrsti i količini fitoplanktona. Svi ti aspekti mogu uticati na boju okeana – rekao je koautor studije Emanuel Bos za EOS Science News i dodao kako se nada da će uskoro otkriti uzrok promenama.

Izvor slike: Photo by Ishan @seefromthesky on Unsplash

Nastavite da čitate