1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Spontani pobačaj i psihološka...

Spontani pobačaj i psihološka podrška: Majke su prepuštene same sebi nakon gubitka bebe

15. јун 2023.

| Hana Dunđerov
Nakon pobačaja ili smrti bebe pri rođenju, polovina žena nema koristi od psihološke podrške

Sve više i više glasova se diže da se ukine tabu u vezi sa psihološkim posledicama gubitka bebe. Nova irska studija zvoni na uzbunu. Nakon spontanog prekida trudnoće ili smrti bebe pri rođenju, skoro polovina majki nema nikakvu psihološku podršku.

Svake godine u svetu, 23 miliona žena doživi prirodni prekid trudnoće. I skoro 2 miliona dece se rađa mrtvorođeno svake godine, otkrio je UNICEF 2021.

Međutim, skoro polovina žena žrtava ovih trauma nije bila obaveštena o posledicama na njihovo mentalno zdravlje. Ovo je upravo otkrila potpuno nova irska anketa, objavljena u maju 2023.

Irsko istraživanje: Polovina majki ne dobija podršku nakon pobačaja ili smrti bebe

Ovo nedavno istraživanje o iskustvu žalosti u porodilištu, koje je sproveo Irish National Care Experience Programme, pokušalo je da ispita kvalitet fizičke i psihološke nege koja se pruža ožalošćenim majkama u porodilištu.

Među ispitanicama, 51,5 je bilo zadovoljno tretmanom u porodilištu, a 25,7% je svoje iskustvo opisalo kao „loše“. Loš tretman su posebno prepoznavali mladi roditelji: 33 učesnika starosti od 16 do 24 godine dali su, u proseku, znatno nižu procenu svog ukupnog iskustva nege od nacionalnog proseka.

Pored toga, oko petina partnera smatrala je da nisu bili uključeni u odluke oko brige o svojim bebama i da zdravstveno osoblje nije prepoznalo njihove potrebe tokom ovog teškog vremena.

Većina žena je rekla da su im ponuđeni različiti načini da stvore uspomene sa svojom mrtvom bebom – koristeći fotografije, imenovanje ili kreiranje memorijske kutije. Ali, ova anketa je istakla nedostatak informacija i komunikacije između profesionalaca i roditelja. Tako je 47% roditelja izjavilo da nisu dobili informaciju o tome kako ovaj gubitak deluje na njihovo mentalno zdravlje i gde i kako mogu da nađu pomoć

Intimnost, uključenost, komunikacija: treba poboljšati porodiljsku negu

Ali to nije sve: 12% žena koje su ispitane u anketi reklo je da ne veruje zdravstvenom osoblju koje ih je lečilo u porodilištu. Ovo novo istraživanje je na kraju pomoglo da se ukaže na „područja u kojima se nega može poboljšati, posebno u pogledu informacija i podrške u vezi sa tugovanjem, fizičkim oporavkom i mentalnim zdravljem nakon izlaska iz bolnice“, navodi se u detaljima irskog istraživanja.

Konkretno, „učesnici su izrazili želju da se naprave namenski prostori u bolnicama za ožalošćene roditelje”, „veću uključenost roditelja u odluke o nezi tokom porođaja” i „dosledniju komunikaciju između službi koje su uključene u njihovu negu”. Ali izlazak iz porodilišta – oporavak nakon porođaja, žalost, naknadna nega – čini se da je ovo najteže vreme za majke i suroditelje koji su izgubili svoju bebu.

Ova anketa je osvestila potrebu da se poboljša briga o majkama i njihovim ožalošćenim partnerima. „Spremnost roditelja koji su učestvovali da podele svoje iskustvo u tako teškom i bolnom vremenu pomogla je da se identifikuju oblasti u kojima se nega može poboljšati, posebno u vezi sa podrškom ožalošćenom i fizičkom i mentalnom zdravlju nakon otpuštanja iz bolnice“, konačno su zaključili irski istraživači. .

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: NiocoletaIonescu, iStock, Gettyimagesplus