1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Rad od kuće: Stvorite...

Rad od kuće: Stvorite ekološko radno okruženje

16. јануар 2023.

| Snežana Vranić
Zašto ne bismo stvarali ekološko okruženje i kad radimo od kuće?

Epidemija korona virusa donela nam je veću raspostranjenost rada od kuće. Obično smo se trudili da u kancelariju stavimo nekoliko biljki za čistiji vazduh i lepši izgled. Zašto ne bismo stvarali ekološko okruženje i kad radimo od kuće?

Rad od kuće u zelenim bojama

Bez obzira da li je vaša kancelarija u kući cela radna soba, samo kutak u jednom delu ili možda samo jedan sto, možete ga učiniti zelenijim. Važno je da razvijamo svest o ekologiji, pa makar i na ovom mikro planu.

Britanski Marie Claire zamolio je zaposlenu u organizaciji Friends of the Earth, Munu Sulejman, da nam pokže kako da stvorimo ekološko okruženje u našoj kancelariji. Sledi nekoliko saveta.

Kancelarijski materijal

 

Rad od kuće svakako podrazumeva i kancelarijski materijal. Kupujte materijal od kompanija koje brinu o ekologiji. Ne samo da su održiviji, već je njihov dizajn često i zanimljiviji.

Online sastanci

Putovanja, koja su inače štetna po životnu sredinu, mogu biti zamenjena online sastancima. Dakle umesto što ćete upotrebiti motorno vozilo i zagaditi vazduh, u komforu svog doma porazgovarajte o poslovnim prilikama i planovima.

Štedite energiju

Još jedna dobra stvar kad je u pitanju rad od kuće, jeste što ste sam svoj šef. Kada ne koristite monitor računara – isključite ga! Prokuvajte samo onoliko vode u čajniku koliko vam je potrebno. Mali koraci su bitni za početak ostvarenja velikih ciljeva.

rad od kuće štednja

Smanjite plastiku i birajte reciklirane materijale

Birajte reciklirane papire! Mada, ovo se ne odnosi samo na kancelarijski prostor. Koristite toaletni papir koji je recikliran. Možete i da kupujte sapune u većim pakovanjima ili sapune sa sopstvenim skladištem.

Spremajte sebi obroke

Na ovaj način, sprečićete bacanje hrane, ali i gomilanje otpada prilikom dostave. Cvetove brokolija možete da iskoristite za ručak, a stablo za užinu. Rad od kuće vam pored kancelarije daje i ostali prostor  vašeg doma.

Biljke, biljke i biljke

Unesite dodatne sobne biljke u kancelarijski prostor. Fikusi, sobne paprati ili palme su odličan izbor. Ne samo da poboljšavaju kvalitet vazduha, već utiče dobro i na koncentraciju i psihu. Pored toga, ako imate prostor u dvorištu ili oko kuće, posadite drvo.

Biljke

Naravno, ovo nije primenjivo samo na rad od kuće. Ukoliko se vratite u kancelarije mesta gde radite, preuzmite odgovornost na sebe i promenite radno okruženje na bolje.

Izvor vesti: www.marieclaire.hu

Izvor slike: Farknot_Architect/GettyImagesPlus, Tanya Paton/GettyImagesPlus