1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Zašto više govorimo o...

Zašto više govorimo o neplodnosti žena, nego muškaraca?

13. јул 2023.

| Hana Dunđerov
Da li ste znali da i sperma stari?

Sociokulturne promene, kao i produženje životnog veka, dovele su do promene u načinu na koji se formiraju parovi. Mlade žene u fertilnom stadijumu često su u vezi sa muškarcima starijim od 50 ili 60 godina i odlučuju se na trudnoću.

U tom kontekstu, naučnici koji se bave potpomognutom reprodukcijom, došli su do zaključka da uzrok neplodnosti u kasnijim godinama nije samo starenje ženskog reproduktivnog sistema. Svi smo upoznati sa promenama koje se događaju sa jajnim ćelijama kod žena nakon 35. godine starosti. Ali, stručnjaci za vantelesnu oplodnju upozoravaju da uticaja na plodnost ima i starenje sperme o kojem se do sada vrlo malo znalo.

Kao starenje sperme utiče na plodnost?

Tokom starenja sperme, njena DNK slabi i to utiče na mogućnost oplodnje jajne ćelije. Kod parova kod kojih je muškarac u godinama, povećan je rizik od autizma ili patuljastosti. Ove su patologije direktno povezane sa promenama u metilaciji DNK sperme usled poodmakle starosti. Dakle, ubuduće bi parove trebalo savetovati uključujući saznanja o promenama koje se tokom godina događaju kod oba pola i riziku koje to nosi za budući plod.

Muška neplodnost

Dr. Omar Lajus, androlog u Centru za potpomognutu opludnju VeFIV, komentariše da je „teško utvrditi da li postoje faktori koji mogu da izazovu mušku neplodnost, posebno zato što postizanje trudnoće posmatra kao  plodnost para“.

Muškarac može imati nizak broj spermatozodija, ali njegova žena može imati veoma visok koeficijent plodnosti i taj par nikada neće osetiti probleme. Neplodnost se događa kada i muškarac i žena imaju potencijalni problem. Stoga je izuzetno teško odrediti plodnost pojedinačne osobe.

U svakom slučaju, pacijentima se uvek preporučuje zdrav život, pravilna ishrana – što znači da konzumiraju manje brašna i manje ultra-prerađene hrane. Duvan. marihuana i svi slični toksini utiču na kvalitet sperme. Takođe je preporučljivo da pokušate da vodite aktivan, nesedeći život i izbegavate metabolički sindrom (to je naziv grupe faktora rizika za srčana oboljenja, dijabetes, da spomenemo samo neke).

Uzroci muške neplodnosti

Muška neplodnost može imati različite uzroke, uključujući i pretestikularne, u kojima govorimo o niskom hormonskom stimulusu testisa. Postoje i uzroci  kao što su abnormalno spuštanje testisa, podizanje testisa, operacije testisa u detinjstvu, traume testisa, infektivni procesi koji utiču na testis, kao što je varikokela. Slično, postoje post-testikularne promene kao što su opstrukcije spermatozoida, od kojih su neke podložne hirurškom lečenju.

¨Ono što ističemo je da treba uzeti u obzir da što ranije nastane šteta, to su posledice veće. Zbog toga je važno biti na oprezu i konsultovati lekara“, dodaje dr. Omar Lajus.

Mora se razjasniti da lečenje neplodnosti nije potrebno svim pacijentima. Neki muškarci čak i u poodmaklom dobu mogu da ostvare trudnoće sa svojim partnerkama.

Kako se leči muška neplodnost?

Tehnike asistirane reprodukcije ne pomažu samo ženama. Vantelesna oplodnja pomaže i muškarcima.  U slučaju pacijenata sa malim brojem spermatozoida, lošim kvalitetom ili morfologijom, veoma složenim tretmanom, vantelesna oplodnja (IVF) u velikoj meri favorizuje postizanje trudnoće.

Izvor vesti: marieclaire.perfil.com

Izvor slike: Urilux/istock/gettyimagesplus