1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Mattel osmislio Barbie sa...

Mattel osmislio Barbie sa Daunovim sindromom

08. мај 2023.

| Hana Dunđerov
Ova barbika deo je inkluzivne linije lutaka nazvane Barbie Fashionistas

Američko Nacionalno društvo za Daunov sindrom i čuveni proizvođač Mattel udružili su se kako bi napravili prvu Barbie lutku sa Daunovim sindromom. Cilj: stvoriti liniju igračaka koja će pomoći deci da lako pronađu onu sa kojom mogu da se identifikuju.

Poslednjih godina, Mattel, proizvođač popularnih plastičnih plavuša, učinio je mnogo da njihov asortiman igračaka učini inkluzivnijim. Pored Barbika različitih boja kože, počele su da se pojavljuju i lutke igračke sa invaliditetom, a sada je Mattel osmislio i prvu lutku sa  Daunovim sindromom.

Kako izgleda Barbie sa Daunovim sindromom?

Posebnu lutku je kreirao Mattel u saradnji sa Nacionalnim društvom za Daunov sindrom, pazeći da izgled osobe sa Daunovim sindromom bude autentično predstavljen. Paženo je da proporcije lutke odgovaraju proporcijama tela osoba sa Daunovim sindromom, a tipične crte su ispraćene i na licu lutke. Žuti i plavi leptiri na haljini lutke upućuju na odabrane boje pokreta koji zastupaju prava i interese osoba rođenih sa hromozomskim abnormalnostima, dok Barbikina ogrlica evocira dodatni hromozom 21. Lutka ima i roze oslonce za gležnjeve jer je za osobe sa Daunovim sidnromom  karakteristična i slabost stopala i članaka.

Lutka je već stigla u velike prodavnice igračaka u Americi, a košta oko 10 dolara.

Ellie Goldstein, britanska manekenka sa Daunovim sindromom pojavljuje se u kapmanji za novu Barbie. Za The Guardian je rekla da je bila srećna kada je videla novu lutku, jer „važno je da ljudi vide ljude poput mene kojih ima svuda po svetu. Oni ne treba da se kriju“.

Barbie sa Daunovim sindromom je samo deo inkluzivne linije lutaka

 

Ova lutka je samo deo Barbie Fashionistas linije koja je lansirana 2022. godine. U  njoj je svoje mesto našla Barbie sa prostetičkom nogom, Barbie koja koristi kolica, ali i muške lutke koje nisu tako mišićave kao popularni Ken. U ovoj se liniji nalaze i Barbike sa različitim bojama kose, crtama lica, bojom očiju…

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Justin Sullivan/Staff/GettyImagesNorthAmerica